Main menu

header

802 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Afecțiune cu incidență crescută toamna, faringita poate crea probleme grave persoanelor de orice vârstă. Cum preveniți apariția bolii și ce plante o stopează, aflați de la fitoterapeutul Mihai Apostol (medalion).

„Poate fi provocată de alergii sau de expunerea la diferite toxine”

- Odată cu apariția sezonului rece, sunt tot mai mulți cei care se plâng că sunt diagnosticați cu faringită. Care sunt cauzele apariției?

- Cauza principală a faringitei este reprezentată de infecțiile virale sau bacteriene. Virusurile respiratorii reprezintă cauza majoră a faringitei acute, a căror frecvență este crescută în sezonul umed și rece, mai ales în cursul epidemiilor de viroze. Rinovirusurile, coronavirusurile şi adenovirusurile sunt răspunzătoare de peste 30% dintre faringitele acute, iar virusurile gripale, paragripale şi virusul sinciţial respirator, de 4% dintre faringitele acute. În puţine cazuri, faringita poate fi provocată de expunerea la anumite toxine, de traumatisme sau de alergii. În faringita acută este afectată întreaga structură a faringelui și reprezintă, de fapt, expresia unei reacţii de apărare a ţesutului limfoid local la agresiunea unui factor patogen.

- Cum se manifestă această afecțiune?

- Faringita acută virală se manifestă în principal prin durere de gât pe fond de înroșire și umflare. Se adaugă frecvent și febra, uneori ridicată, durere și dificultate la înghițire, obstrucție nazală cu secreții nazale, strănut, tuse, dureri musculare și dureri articulare, tumefacția ganglionilor cervicali. La copii pot apărea vărsături, refuzul alimentației, dar și deshidratare.

„Faceți gargară cu infuzie de fag”

802 6 2- Care sunt cele mai bune remedii împotriva faringitei?

- Cimbrul este o plantă aromată cu proprietăți analgezice și antiinflamatoare, utile pentru a combate faringita. Încălziți apa până atinge punctul de fierbere. Adăugați o linguriță cu cimbru și lăsați la infuzat pentru cinci-șase minute. Strecurați și adăugați zeamă de lămâie și miere. Faceți gargară de trei ori pe zi. Nu înghițiți. Gălbenelele conțin o substanță amăruie cu rolul de a reduce inflamația. În 300 ml apă clocotită puneți o linguriță cu flori de gălbenele și lăsați la infuzat pentru cinci minute. Strecurați și consumați trei căni pe zi. Pentru un gust mai bun, puteți îndulci cu miere. Pentru efect maximum, faceți și gargară cu această licoare. Proprietățile antiinflamatoare și antiseptice ale salviei sunt utile pentru a combate nu doar faringita, ci și angina sau gingivita. Puneți două lingurițe cu salvie în 500 ml apă clocotită. Lăsați la infuzat cinci-șase minute. Se face gargară cu ceaiul călduț. Fagul este un arbore bogat în taninuri, fiind un remediu antiseptic și antiinflamator ideal pentru a trata bolile care afectează atât pielea, cât și faringita. Fierbeți un litru de apă și turnați o lingură cu scoarță de fag. Lăsați la infuzat cinci minute, strecurați și faceți gargară din zece în zece minute. Totodată, gențiana este utilă pentru a trata diverse boli respiratorii, inclusiv faringita. În 300 ml apă fierbinte puneți o linguriță cu rădăcină de gențiană uscată. Lăsați la infuzat cinci minute, strecurați, îndulciți cu miere și beți ceaiul seara, înainte de culcare. Este foarte bun și uleiul de ravintsara, căruia nu îi rezistă niciun virus, indiferent cât de puternic ar fi. Tot ce trebuie să faceți este să puneți câteva picături în recipientul de aromoterapie.

- Produsele apicole pot fi de ajutor în tratarea faringitei?

- Cu totul excepțional în acest caz este polenul, întrucât conţine substanţe antibiotice şi antivirale care ajută la distrugerea agenţilor patogeni ce provoacă infecţia de la nivelul gâtului. Se va consuma o jumătate de linguriţă cu polen din patru în patru ore. Se mestecă foarte bine şi se lasă să alunece încet pe esofag, pentru a dezinfecta zona afectată. Pulberea de cerenţel are efecte antibiotice și reduce inflamaţia mucoasei. Se ia de trei ori pe zi o jumătate de linguriţă rasă cu pulbere de cerenţel.

„Nu folosiţi vesela la comun, nu vă sărutaţi cu persoanele infectate!”

802 6 3- Poate fi prevenită apariția faringitei acute?

- Tratamentul profilactic presupune un stil de viaţă sănătos, cu o alimentaţie echilibrată, bogată în legume şi fructe proaspete. E important să faceți sport, să aveți un program corect de somn și mare grijă la igienă. La începutul toamnei trebuie luate vitamine pentru a crește capacitatea organismului să țină piept infecţiilor. Chiar și așa, sunt frecvente cazurile de faringită care nu pot fi prevenite. Și asta se întâmplă din cauza contactului cu virusurile și bacteriile răspunzătoare de această afecțiune. E important să utilizați șervețele de unică folosință și nu batiste, să limitați contactul cu persoanele bolnave și să evitați agomerațiile. Nu folosiți vesela în comun cu oamenii bolnavi, nu vă sărutați cu persoanele infectate. Încercaţi să nu stați în fața unei persoane care strănută sau tușește. Tinctura de arnică este perfectă pentru bolnavii de faringită, amigdalită sau pentru cei care suferă de răguşeală cronică. Puneţi o linguriţă cu tinctură de arnică la jumătate de pahar cu apă şi faceţi gargară. Fiți atenți să nu înghițiți preparatul! Vitamina E este extrem de importantă în faringită, întrucât ajută membrana mucoasă a gâtului să îmbunătățească respirația țesutului, îl protejează de hiperpermeabilitate, previne procesul ireversibil pentru a împiedica apariția unor modificări atrofice.

- Ce alimente se pot consuma în caz de faringită?

- Este extrem de important să se utilizeze o cantitate mai mare de apă. Temperatura optimă a alimentelor este de 40 de grade. Hrana prea caldă sau rece va deteriora mucoasa gâtului. Cea mai folositoare este hrana tocată și transformată în piure. Toate alimentele trebuie să fie supuse unui tratament cu abur sau apă clocotită pentru a preveni pătrunderea agenților patogeni în organism. Scoateți din dietă băuturile carbogazoase și preferați compoturile pe bază de afine și mure. Pectina conținută în compoziția lor are un efect benefic asupra cursului tuturor proceselor metabolice. Usturoiul și ceapa sunt antiseptice naturale care distrug bacteriile. Atunci când inflamația acută începe să scadă, se îmbogățește dieta cu legume și fructe.

ATENŢIE! În faringita acută la copii, se recomandă măsurarea temperaturii alimentelor cu un dispozitiv special.

Gălbenuşul crud, amestecat cu o linguriţă cu miere şi 200 ml lapte cald proaspăt, este excelent pentru tratarea simptomelor faringitei

Pulberea de cerenţel reduce inflamaţia mucoasei

„Netratată, boala duce la sinuzită sau otită“

- Care sunt complicațiile pe care le poate face o persoană care nu se tratează de această afecțiune?

- Lista complicațiilor faringitei bacteriene este semnificativă. Poate apărea sinuzita, otita medie, forme acute de glomerulonefrită, febră reumatică, sindromul streptococ. Printre posibilele consecințe ale faringitei este și forma cronică a rinitei, disbioză gastrointestinală.