Main menu

header

803 9 1de Camelia Onciu

Cu toții cunoaștem acest condiment popular în gastronomie numit cuișoare, dar puțini știu că are aplicații valoroase și în medicină. În special uleiul de cuișoare prezintă un mare interes terapeutic, pentru compoziția bogată în eugenol (70%-80%), un fenol cu proprietăți antiseptice.

De folos în balonare

Originar din Indonezia, cuișorul este un copac aparținând familiei Myrtaceae, din care fac parte eucaliptul și arborele de ceai. Cuișoarele au ajuns în Europa în Evul Mediu, iar în Franța, arborele a fost numit pentru o lungă perioadă de timp Eugenia caryophyllus, Eugenia însemnând în greacă „bine născut”, deoarece cuișorul, în special uleiul său esențial, provoacă travaliul la gravide. Astăzi, mirosul de cuișoare ne amintește de vizita la stomatolog, domeniu în care condimentul este utilizat ca antiseptic, cicatrizant și anestezic. Sub formă de infuzie, cuișoarele stimulează intestinele leneșe și reduc balonarea. Puneți 5 cuișoare, 5 frunze de dafin fărâmate și 4 frunze de mentă într-un litru de apă, la foc mic. Acoperiți, apoi lăsați așa timp de 10-15 minute. Beți o ceașcă după ce mâncați.

Ameliorează aftele

Liniștitor și natural, acest preparat ajută mucoasa bucală să se vindece în caz de afte. Puneți o linguriță cu brânză cu mucegai (faisselle) într-un pahar, adăugați trei picături de ulei esențial de cuișoare și trei picături de ulei esențial de dafin. Amestecați. Ţineți o linguriță cu amestec în gură timp de două până la trei minute, asigurându-vă că este în contact cu întreaga mucoasă, apoi scuipați. Repetați operația de trei sau patru ori pe zi timp de trei până la cinci zile.

Rezolvă gingivita și durerea în gât

În apa de gură, cuișoarele ameliorează eficient inflamația gingiilor. Eugenolul din cuișoare este un antiseptic imbatabil. Nu trebuie decât să plimbați prin gură un amestec de ulei esențial de cuișoare și apă și dintele dureros va amorți. Puneți şase cuișoare și 50 g vârfuri de cimbru înflorit într-un litru de apă care fierbe. Acoperiți timp de 10-15 minute. Filtrați. Faceți gargară de trei sau de patru ori pe zi, timp de cinci sau şase zile. Acest preparat poate fi folosit și în caz de durere în gât și chiar herpes.

Atunci când utilizați uleiul de cuișoare în scop medicinal, cereți sfatul medicului dacă tratamentul urmează să fie luat de copii, gravide, femei care alăptează sau persoane cu o anumită medicație. Uleiul esențial de cuișoare este toxic pentru ficat și iritant pentru piele. Respectați dozele indicate!

Vindecă abcesele!

Acest amestec ajută la dezinfectarea rănilor mici care riscă să se infecteze, cum ar fi abcesul. Turnați în palmă 5 ml macerat uleios de gălbenele. Adăugați o picătură de ulei esențial de cuișoare, două picături de ulei esențial de dafin și două picături de ulei esențial de smirnă. Masați abcesul de trei până la cinci ori pe zi până când dispare. Dacă infecția persistă și nu progresează favorabil după două sau trei zile de aplicare, consultați un medic. Spălați-vă mâinile înainte și după tratament! Antiinflamator, acest preparat cu ulei esențial de cuișoare calmează durerile reumatice. Puneți în palmă 5 ml macerat de gălbenele. Adăugați două picături de ulei esențial de eucalipt citrat, două picături de ulei esențial de rozmarin cu camfor și o picătură de uleiul esențial de cuișoare. Masați zona dureroasă, de două până la patru ori pe zi, timp de trei zile.