Main menu

header

de Anda Postolache

Trebuie să recunoaştem că nimic nu este mai bun pe vreme de caniculă decât un pepene ţinut puţin la rece. Pe lângă gustul delicios, pepenele verde are şi calităţi terapeutice, fiind un bun diuretic, antipiretic (eficient împotriva febrei), combate efecţiunile renale şi hepatice, dar şi cardiovasculare. Pepenele conţine zaharuri (fructoză, maltoză, glucoză, zaharoză), cantităţi mari de substanţe pectice şi celulozice, vitaminele C, B5, B2 şi săruri de fier şi potasiu, carotenoide, aminoacizi.

Suc indicat anemicilor
La prepararea sucului de pepene se folosesc numai pepeni proaspeţi şi sănătoşi, bine copţi. Se taie felii, se curăţă de coajă şi de seminţe, se taie miezul cuburi mici, ce se trec prin storcătorul de fructe sau prin maşina de tocat şi apoi se filtrează sucul. Se prepară numai în momentul folosirii. În cazuri excepţionale se poate păstra la frigider cel mult 12 ore.

Se bea câte un pahar pe zi, perioada curei fiind stabilită  de medicul cu competenţe fitoterapeutice, dar în general cura durează o lună. Acest suc este folositor în afecţiuni hepatice, cardiovasculare, urinare, în anemie, în scăderea febrei şi în intensificarea diurezei. Tot în acelaşi scop se poate bea şi un cocteil din pepene verde. Se prepară dintr-un pahar cu suc obţinut după reţeta indicată şi cuburi de pepene verde. Mai precis, 250 ml de suc şi 250 ml de cuburi de pepene. Se consumă proaspăt câte un pahar de două ori pe zi, timp de o lună. Acest cocteil previne cu mare succes arterioscleroza.