Main menu

header

de Elena Şerban

O vedem peste tot, pe marginea drumurilor sau în grădini, iar în ceea ce priveşte fructul se întâlneşte pe… blana animalelor. Planta are mănunchiuri de frunze în formă de lance, flori mici, albe. Fructele sunt acoperite cu ţepi în formă de cârlige, cu care se agaţă uşor de blana patrupedelor.

În luptă cu psoriazisul
De la lipicioasă (Galium aparine) se folosesc părţile aeriene, ce se recoltează când apar florile şi fructele. De asemenea, se mai foloseşte sucul proaspăt de plantă, ce se obţine când se rupe tulpina. Lipicioasa conţine flavonoide, cumarine, tanini, acizi fenolici etc. Datorită acestor compuşi, planta are un uşor efect laxativ, este un excelent tonic limfatic şi detoxifiant. Lipicioasa este indicată şi pentru tratarea congestiei, a febrei glandulare, a limfadenitei sau a tonsilitei (boală mamară fibrochistică).
Alte utilizări ale plantei: lupta contra eczemelor, psoriazisului sau a dermatitei seboreice, cistitelor, litiazei renale, dar şi a retenţiei de lichid.

Comprese pentru eczeme
Pentru a scăpa de aceste afecţiuni consumaţi o infuzie preparată din patru grame de plantă uscată opărită cu o cană cu apă clocotită. După ce se infuzează zece minute, strecuraţi şi beţi trei căni pe zi după mesele principale. Infuzia preparată în acest fel poate fi folosită şi în uz extern, sub formă de comprese. Diferenţa pentru uz extern este dată de cantitatea componentelor: 20 g de plantă opărită cu două căni cu apă. Înmuiaţi o cârpă uscată în acest preparat şi aplicaţi pe zona afectată de eczeme, arsuri, julituri, ulcere. Compresa se schimbă de câteva ori pe zi.

Important! Sucul de plantă nu este indicat să se administreze diabeticilor!