Main menu

header

826 8 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Busuiocul este o plantă aromată ce surprinde, studiu după studiu, din perspectiva capacității sale terapeutice. Supranumit „incomparabilul”, acest condiment nelipsit din bucătăria internațională este, în același timp, și un mare vindecător.

Protejează ca un scut structura ADN

Busuiocul este un binecunoscut adaptogen, care acționează ca agent antiinflamator, ceea ce îl face foarte important pentru prevenirea și combaterea unui mare număr de afecțiuni. Considerat sacru în Asia, busuiocul este prezent de secole în sute de formule ale medicinei Ayurveda. Prin antioxidanții de top pe care îi conține, planta previne sindromul metabolic, protejează structura ADN și pe cea a celulelor, susține funcția imunitară și elimină efectele nocive ale radicalilor liberi. De asemenea, acțiunea antioxidanților din busuioc încetinește semnificativ îmbătrânirea. Prin uleiurile esențiale de calibru din compoziția sa, busuiocul înlătură riscul apariției și instalării artritei reumatoide şi a multor afecţiuni intestinale.

Accelerează moartea celulelor canceroase

Cercetări de dată recentă au pus în evidenţă capacitatea busuiocului de a preveni în mod natural cancerul, întrucât planta conține fitochimicale care protejează organismul de tumorile de piele, ficat sau plămâni. În cadrul a numeroase studii clinice, busuiocul a demonstrat că poate să inducă moartea celulelor canceroase şi să oprească dezvoltarea bolii. În studiile pe animale, extractul de busuioc s-a dovedit o formulă care nu generează reacţii adverse, nu are efect asupra țesutului sănătos și, în plus, poate atenua urmările radiațiilor sau chimioterapiei folosite pentru tratarea cancerului. Potrivit literaturii de specialitate, extractul de busuioc poate fi folosit cu succes ca tratament suplimentar în cazuri de cancer.

Combate păcătoasa infecție cu E.coli

Capacitatea antibacteriană a busuiocului se manifestă în cazuri de infecții cu agenți patogeni, planta fiind remarcabilă împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice. În cadrul unor studii derulate în cadrul Universității din Lodz, Polonia, busuiocul s-a dovedit eficient contra unor tulpini dintre cele mai agresive, printre care E.coli, și a unei game extinse de ciuperci, mucegaiuri şi viruşi. Astfel, în cazuri de răceală, gripă sau febră, acțiunea vindecătoare a ceaiului de busuioc este renumită. Într-o cană se pune o linguriţă cu busuioc sau un pliculeţ cu ceai de plantă, peste care se toarnă 250 ml apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se poate consuma, eventual îndulcit cu miere.

Reglează hormonii responsabili cu starea de bine

Potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, busuiocul acţionează ca un adaptogen natural, ajutând corpul să reziste la stres şi să aducă în parametri inofensivi efectele dăunătoare ale factorilor care provoacă simptomele acestuia asupra proceselor fiziologice. Astfel, voluntarii care au luat 500 mg extract de busuioc zilnic, timp de mai multe săptămâni, au manifestat o atenuare a gradului de stres și de anxietate, în paralel devenind și semnificativ mai deschiși și mai sociabili, notează healthline.com. Busuiocul este considerat antidepresiv și pentru că poate stimula neurotransmiţătorii din creier să regleze hormonii responsabili cu starea de bine. De altfel, pe anumite linii de cercetare, administrarea de busuioc a demonstrat o acțiune comparabilă cu a medicamentelor antidepresive, notează medicalnewstoday.com.

Stavilă acumulării de trombocite, care duc la stop cardiac

Antioxidant şi antiinflamator, busuiocul ajută muşchii care controlează funcţionarea vaselor de sânge să se relaxeze, promovând o presiune arterială sănătoasă. Beneficiile plantei includ abilitatea de a contribui la prevenirea acumulării periculoase de trombocite şi de formare a cheagurilor de sânge, care pot cauza stop cardiac. Totodată, extractele de busuioc reduc inflamaţia care cauzează bolile cardiovasculare, inhibând eliberarea citokinelor care provoacă acest tip de reacții. Busuiocul se poate administra sub formă de decoct, preparat din o linguriţă cu vârf cu plantă peste care se toarnă 250 ml apă fierbinte. Se lasă la fiert, pe flacără redusă, timp de 15 minute.

Reface pH-ul corpului şi revigorează apetitul

Prin acțiunea alcalină pe care o are asupra organismului, busuiocul contribuie la refacerea și menținerea pH-ul corpului. Această acțiune generează îmbunătățirea digestiei, prin multiplicarea florei intestinale şi reducerea bacteriilor dăunătoare. De altfel, planta este folosită în mod tradiţional pentru reducerea balonării şi a retenţiei de apă, a pierderii apetitului, a crampelor stomacale, a refluxului gastric şi chiar şi pentru eradicarea paraziţilor intestinali. În același timp, în cadrul unor studii pe animale de laborator, extractul de busuioc a demonstrat o mare capacitate de a preveni acumularea grăsimii la nivelul ficatului și de a detoxifica întregul organism, în special prin stimularea producerii enzimelor care curăță corpul în mod natural.

Extractele de busuioc s-au dovedit utile împotriva nivelului mare de glucoză din sânge, planta fiind astfel studiată intens pe direcția prevenirii și combaterii diabetului. În plus, administrarea de preparate din busuioc este creditată cu proprietatea de a contribui semnificativ la reducerea trigliceridelor şi colesterolului, un risc major la care sunt expuşi diabeticii. Studiile derulate în cadrul Universităţii Azad, din India, au pus în evidență faptul că suplimentele pe bază de busuioc sunt aliați prețioși în gestionarea diabetului şi a complicaţiilor care derivă din această boală.

Induce un somn odihnitor

Nenumăratele proprietăți terapeutice ale busuiocului, care acționează pe mai multe căi pentru combaterea agresiunilor zilnice la care este supus organismul, fac ca această plantă să fie recomandată pentru menținerea abilităților cognitive. Potrivit rezultatelor unor studii extinse, extractul pe bază de plantă sporește capacitatea de gândire și de atenție, susține concentrarea și memoria. În același timp, prin capacitatea de a induce un somn odihnitor și acțiunea antioxidanților care protejează activitatea creierului, planta previne bolile neurodegenerative și este un aliat al capacității de gândire până la vârste înaintate. Din perspectiva medicinei tradiționale, consumul de ceai din frunze proas- pete de busuioc tocate mărunt nu are contraindicații și nici restricții de timp, întrucât lichidul nu conține cafeină.

Grație proprietății de a proteja pielea de acțiunea oxidantă a mediului înconjurător, busuiocul este folosit în numeroase produse cosmetice care întârzie apariția ridurilor și deteriorarea tenului

Farfale cu carne de porc şi busuioc

826 8 2Ingrediente: 400 g carne de porc, paste farfale, 1 ceapă, 3 linguri cu pastă de tomate, 50 ml ulei, sare, piper, busuioc.

Mod de preparare: se pun pastele la fiert în apă cu sare. Într-o tigaie se încinge uleiul, în care se călește ușor ceapa tocată mărunt, apoi se adaugă carnea tăiată bucăți. Se toarnă o cană cu apă, apoi se pun pasta de tomate, busuiocul, sarea și piperul. Se menține 20 de minute pe flacără potrivită. Se servește alături de paste.