Main menu

header

828 7 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Pedicuţa este considerată o comoară pentru sănătate. Plantă renumită pentru capacitatea de a trata afecțiuni grave, pentru care aparent nu mai există leac, aceasta este cunoscută și apreciată din cele mai vechi timpuri.

Tratează ciroza hepatică

Pedicuţa este considerată un leac de preţ când vine vorba despre boli de ficat. De la ciroză la hepatită, această plantă minunată, cunoscută din negura timpului, se poate găsi la magazinele naturiste sub formă de ceai, tinctură sau cataplasme. În caz de ciroză hepatică, se beau două căni cu ceai de pedicuţă pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masa de prânz sau de cină. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă cu plantă în 200 ml apă clocotită. Totodată, ceaiul de pedicuţă este recomandat de experţi împotriva dependenţei de alcool. Se face un tratament cu câte o cană cu ceai pe zi, administrată cu jumătate de oră înainte de micul dejun, timp de 14-21 de zile. Se face o pauză de două săptămâni şi se reia, dacă nu s-a remediat problema.

Vă scapă de constipația cronică

Pulberea de pedicuţă este indicată fumătorilor care nu pot scăpa de acest viciu. Se ţine o jumătate de linguriţă cu pulbere de plantă sub limbă, timp de zece minute, apoi se înghite. Tratamentul durează cinci zile. În momentul în care fumătorul va încerca să tragă un fum, va apărea senzaţia de vomă. Din cauza repulsiei provocate, acesta nu va mai pune gura pe ţigară. Este foarte important să nu se continue cu viciul pe perioada de tratament, întrucât efectele adverse pot fi agresive (greață acută, vărsături). De asemenea, ceaiul de pedicuţă ajută în tratarea constipaţiei cronice, a hemoroizilor, a afecţiunilor urinare și a nisipului la rinichi.

Ideală în cazuri de discopatie lombară

Extern, pedicuța este de mare ajutor într-o serie de afecțiuni. Astfel, potrivit specialiștilor, se foloseşte o pernuţă umplută cu 200-300 g pedicuţă. Este ideală în ameliorarea durerilor, spasmelor musculare sau discopatiei lombare. Se aplică perna pe locul dureros timp de o noapte. Dormitul pe o pernuţă cu pedicuţă este un remediu eficient şi pentru cei care au coşmaruri, anxietate sau dureri de cap. Iar în caz de escare și ulcerații externe, se recomandă polenul de pedicuţă, care se presară pe rana deschisă, pentru vindecare. Diverse afecţiuni genitale se pot ameliora cu ceai de pedicuţă sub formă de băi locale.

Tinctura de pedicuţă nu e indicată în sarcină, alăptare, insuficiență renală cronică şi alergie la plantă

Stimulează creşterea părului

În medicina tradiţională, pedicuţa se utilizează și pentru stimularea creşterii părului, a combaterii căderii acestuia şi pentru menţinerea sănătăţii scalpului. Se fricţionează pielea capului cu tinctură de pedicuță, de două-trei ori pe săptămână. Pentru prepararea tincturii, aveți nevoie de 50 g plantă mărunţită şi 500 ml alcool alimentar de 70 de grade. Ingredientele se pun într-un borcan cu capac şi se lasă la macerat două săptămâni, agitându-se de mai multe ori pe zi. La final, se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise la culoare.