Main menu

header

829 8 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Unul dintre darurile de nepreţuit ale naturii, polenul, este esenţa vindecătoare a sute de flori, adunată de albine. Această combinație remarcabilă furnizează organismului uman numeroase elemente nutritive și terapeutice, de care omul modern are atâta nevoie.

Creşte hemoglobina din sânge

Polenul este bogat în vitamine - B1, B2, B6, C, E, D - minerale, proteine, lipide, glucide, enzime, hormoni şi antibiotice naturale. Ca urmare, orice cură cu polen înseamnă, înainte de toate, o revitalizare a organismului, întărirea metabolismului, o energizare certă și o vitaminizare necesară în special în perioada de primăvară, dar nu numai. Calitățile acestei substanțe au fost certificate de numeroase studii științifice, polenul dovedindu-se redutabil pe direcția susținerii creșterii copiilor, a luptei cu infecțiile și a combaterii eficiente a patogenilor. În acelaşi timp, o cură cu polen are ca rezultate sporirea cantității de hemoglobină din sânge și un plus de energie.

Protejează de infecțiile virale

Munca albinelor, sintetizată în prețiosul polen, echilibrează sistemul nervos, reglează funcţiile intestinelor, are acţiune de stimulare și de tonifiere a organismului. Pe de o parte, pentru persoanele sănătoase, acesta este indicat în creşterea randamentului şi performanţei fizice, imunizare, suplinirea unor carențe de vitamine sau de săruri minerale, fiind recomandat în perioada sarcinii, precum şi pentru accelerarea convalescențelor. Pe de altă parte, proprietățile terapeutice ale polenului îl recomandă împotriva infecţiilor respiratorii, întrucât acționează ca decongestionant și, totodată, potrivit specialiștilor, are proprietăţi de tip antibiotic, care pot ajuta la protejarea corpului împotriva contractării bolilor virale. Totodată, polenul este bogat în antioxidanţi, care combat stresul oxidativ și celelalte efecte dăunătoare ale radicalilor liberi.

Preîntâmpină apariţia tumorilor mamare

Unul dintre cele mai importante studii despre polen, care a fost publicat în revista Journal of the National Cancer Institute, a evidențiat eficiența utilizării polenului pentru prevenirea apariţiei tumorilor mamare. Cercetarea a fost realizată pe animale de laborator, iar observațiile au fost considerate remarcabile, extinzându-se și la alte tipuri de tumori maligne. Alte studii similare au pus în evidență faptul că polenul are o activitate hipolipidemică, ajutând la scăderea conţinutului total de lipide din corp. Ca urmare, cura cu polen poate fi de folos pentru scăderea nivelului colesterolului și trigliceridelor, susținând astfel sistemul cardiovascular, prevenind accidentele vasculare cerebrale, ateroscleroza, fragilitatea și rigiditatea vasculară. În același timp, potrivit unor cercetări de anvergură, prin bogăția de nutrienți și efectele notabile asupra bunei funcționări a organismului, cura cu polen este benefică în cazuri de menopauză timpurie.

Scade simptomele alergiilor

Ca antiinflamator, polenul are un efect considerat semnificativ în combaterea astmului, ca și a altor afecțiuni care au la bază inflamațiile, cum sunt artrita și reumatismul. Potrivit specialistului Leo Conway, din Denver, Colorado, polenul administrat oral a generat o scădere a simpto- melor alergiilor în cazul a 94% dintre pacienții care au participat la un studiu extins. Substanța se poate administra în mai multe variante. Pentru adulţi, doza „de atac” este de 30-40 de grame zilnic, iar cea de întreţinere este de 20 de grame pe zi. Curele pot fi mai scurte, de o lună pe an, regulate, atunci când începe fiecare sezon, polenul fiind administrat timp de 45 de zile consecutive, sau două cure pe an, a câte 90 de zile, la început de iarnă sau la sfârşitul verii. Cure zilnice, în care se iau câte trei grame de polen pe zi, se pot efectua la recomandarea specialistului, în funcţie de indicaţiile specifice fiecărei afecţiuni.

Nu lasă micozele din tubul digestiv să-şi facă de cap!

Datorită compoziţiei acestei esențe a naturii, granulele de polen sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai sănătoase suplimente naturale, un adevărat aliment-medicament, care ajută organismul să învingă în lupta pentru menţi- nerea vitalităţii. Cura cu polen are reputația de a acționa benefic și asupra tulburărilor și afecțiunilor digestive, fiind de ajutor împotriva diareei cronice, constipației, crampelor și dezechilibrelor de la nivelul stomacului. De altfel, polenul crud este un pro- biotic vegetal, ceea ce îl face un reglator ideal al funcţiilor digestive. Recente cercetări microbiologice de laborator au arătat că polenul crud are un important conţinut de lactobacili şi bifidobacterii, care provin din stomacul albinelor. Acestea sunt folositoare tubului digestiv, întrucât refac flora intestinală. În plus, polenul crud conţine câteva tipuri de drojdii, care protejează împotriva instalării unor micoze. Prin compoziția sa, substanța albinelor reface flora intestinală, previne inflamațiile colonului și susţine ficatul.

Recomandat împotriva infertilității masculine!

Dat fiind conținutul remarcabil de vitamine și minerale, polenul este recomandat împotriva infertilității masculine. În același timp, o cură cu polen stimulează şi reface funcţia ovariană la femei, de aceea poate fi utilizat de persoanele care nu reuşesc să rămână însărcinate. Aceste efecte se datorează faptului că, potrivit rezultatelor unor cercetări de amploare, polenul este un adevărat super-aliment, care conţine tot ce este necesar pentru sănătatea organismului. Practic, această substanță de sinteză are în compoziţia sa întreaga gamă de aminoacizi (mai mulţi decât ouăle sau produsele lactate), oligoelemente, acid folic, grăsimi nesaturate și acizi nucleici. Polenul granulat se păstrează maximum un an - de preferinţă șase luni - în borcane de sticlă colorată, care se pot închide ermetic, pentru a nu se umezi, întrucât polenul umed este toxic.

Polenul este contraindicat persoanelor ce suferă de obezitate, exces de colesterol, lipide în sânge, diabet, precum şi în cazul celor cu manifestări alergice

Întârzie îmbătrânirea!

Polenul, în special crud, este un important aliat împotriva tuturor simptomelor de îmbătrânire prematură. Substanțele antioxidante prezente din belșug în această substanță, precum şi flavonoidele, luptă împotriva uzurii premature a organismului. Polenul este, de asemenea, un ingredient foarte valoros în măştile cosmetice. Acesta protejează pielea de radiațiile nocive ale Soarelui, crește fluxul de sânge la nivelul pielii, stimulând astfel creșterea celulară, previne deshidratarea și ajută la netezirea ridurilor. Totodată, graţie rutinului pe care îl conţine, un principiu activ ce redă rezistenţa capilară, polenul revitalizează părul obosit şi îi redă aspectul frumos şi sănătos. Polenul poate fi consumat uscat, dizolvat în apă sau simplu, amestecat cu miere. Este de preferat, înainte de a înghiţi granulele de polen, ca acesta să fie ţinut sub limbă, pentru o mai bună absorbţie a elementelor importante.