Main menu

header

829 7 3de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Condiment binecunoscut și utilizat pe scară largă în Egipt și Orientul Mijlociu, molokhia are un gust amărui, o tradiție seculară de utilizare și nenumărate beneficii pentru sănătatea umană.

Sporește oxigenarea organismului

Molokhia este în creștere de popularitate, fiind tot mai des folosită în Occident în supe, sosuri, salate și tot felul de garnituri, grație unei arome foarte speciale. Pe lângă utilizarea gastronomică, planta, care se înrudește cu cruciferele, aduce organismului o mulțime de avantaje, grație prezenței în compoziția condimentului a unui număr impresionant de substanțe benefice, circa 30 la număr, printre care vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și compuși organici importanți. De pildă, potasiul din această plantă protejează inima. Prin acțiunea de vasodilatator, condimentul scade tensiunea arterială, crește fluxul sangvin, sporește oxigenarea corpului și reduce presiunea pe sistemul cardiovascular. De asemenea, prin aportul de fier, molokhia susține producerea de celule roșii, mineralizează și vitaminizează organismul și stimulează producerea de energie, notează organicfacts.net.

Previne sindromul de apnee în somn

Fibrele pe care molokhia le aduce organismului sunt cheia unei digestii sănătoase. Prin acțiunea de detoxificare pe care o antrenează, planta elimină constipația, previne cancerul de colon, sporește absorbția nutrienților, combate balonarea, crampele stomacului și reglează nivelul colesterolului. Ca urmare, scade riscul de ateroscleroză, afecțiune care poate genera accidente vasculare cerebrale sau infarct. În același timp, mineralele amintite fac din molokhia una dintre cele mai redutabile plante pe direcția susținerii sistemului osos, pentru prevenirea osteoporozei și refacerea ligamentelor. Totodată, prin magneziul pe care îl furnizează organismului, planta poate contribui la un somn odihnitor, prevenind inclusiv apneea, calmează sistemul nervos și combate insomnia.

Prin bogăția de substanțe și compuși benefici, molokhia susține creșterea armonioasă și dezvoltarea copiilor

Luptă cu artrita

Combinația de vitamine A, E și C din molokhia reprezintă o excelentă modalitate de fortificare a sistemului imunitar, întrucât planta potențează acțiunea celulelor care apără organismul de agresiuni, protejează în fața degenerării maculare și a deteriorării funcțiilor organismului, ținând corpul la adăpost de stresul oxidativ care generează îmbătrânirea prematură. De asemenea, prin capacitatea de a scădea inflamațiile, molokhia este de folos persoanelor care suferă de artrită sau de gută, precum și de afecțiuni cronice care au la bază inflamațiile. Potrivit experților care au studiat proprietățile plantei, aceasta are capacitatea de a susține formarea de celule noi, de la piele la organe interne. În plus, prin antioxidanții pe care îi conține din belșug, molokhia reduce efectele radicalilor liberi, accelerează procesele de vindecare, deopotrivă interne și externe, și scade pericolul instalării unor afecțiuni grave, de tipul cancerului. Demn de menționat este faptul că nu s-au semnalat cazuri de reacții la prezența acestui condiment în dietă.