Main menu

header

830 9 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Cultivați în toată lumea pentru calitățile lor nutriționale de excepție, cartofii dulci aduc organismului vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, fiind nu doar delicioși și sănătoși, ci și adevărate legume-tratament.

Combat diareea infecţioasă

Extrem de hrănitor, sursă importantă de calorii, carbohidrați, proteine, cartoful dulce este un furnizor important de fibre, solubile și insolubile, ceea ce se traduce prin capacitatea acestei legume de a susține buna funcționare a sistemului digestiv, curățând intestinele și detoxificând organismul. De asemenea, fibrele previn apariția sindromului de colon iritabil și mențin peristaltismul intestinal. În același timp, antioxidanții din cartofii dulci aduc sistemului digestiv bacterii „bune”, puse în legătură de studiile internaționale cu combaterea diareei infecțioase.

Întăresc receptorii ce detectează lumina

Amintiții antioxidanți din cartoful dulce sunt creditați de specialiști cu proprietatea de a combate radicalii liberi, de a reduce stresul oxidativ al organismului, care stă la baza apariției instalării unui mare număr de afecțiuni, precum și de a proteja corpul de proliferarea cancerului. În special antocianinele prezente în această legumă au demonstrat, în cadrul unor cercetări de laborator, că au capacitatea de a stopa extin- derea tumorilor de colon, stomac, vezică și sân. În același timp, grație conținutului de betacaroten, cartoful dulce susține vederea, prin întărirea receptorilor care detectează lumina. Potrivit rezultatelor unor studii recente, extractul de cartof dulce are capacitatea de a îmbunătăți semnificativ funcționarea creierului pe termen lung. Prin reducerea inflamațiilor și protecția în fața radicalilor liberi, această legumă contribuie la diminuarea riscului de demență și de afecțiuni neurodegenerative, precum și a declinului cognitiv. Totodată, cartofii dulci, în special cei de culoare orange, sunt campioni ai aportului de vitamina A, asociată cu fortificarea sistemului imunitar.

Prin aportul semnificativ de potasiu, cartoful dulce ajută la scăderea tensiunii arteriale