Main menu

header

833 9 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Doar o porție de salată verde pe zi are capacitatea de a preveni bolile cardiovasculare, arată datele unei cercetări de dată recentă. Cu această nouă descoperire, lista de beneficii pe care le generează consumul acestei legume cu frunze verzi este și mai impresionantă.

Previne accidentul vascular cerebral

O echipă de specialiști de la Universitatea Edith Cowan, din Australia, a pus în evidență faptul că salata verde, consumată crudă sau sub formă de smoothie - dar nu strecurată sau suc, pentru a nu se pierde fibrele - este benefică pentru sănătatea cardiovasculară. Alături de spanac și de varză, salata verde este o comoară de nutrienți care susțin circulația sangvină, previn hipertensiunea și furnizează vitamine care întrețin mușchiul cardiac. În plus, prin aportul amintitelor fibre, această legumă, care poate fi consumată pe tot parcursul anului, echilibrează colesterolul și ține astfel organismul la adăpost de depunerile pe artere. După ce au analizat datele a peste 50.000 de pacienți din Danemarca, pe parcursul a peste 23 de ani, experții australieni au constatat că persoanele care au avut constant în dietă salată verde au avut șanse reduse cu până la 26% de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. „Cea mai mare scădere s-a observat în dreptul pericolului de a dezvolta o boală arterială periferică, dar și la capitolul prevenire a infarctului sau a accidentului vascular cerebral”, susține specialistul Catherine Bondonno.

Protejează de cancerul cavității bucale

Frunzele de salată aduc organismului numeroşi fitonutrienți necesari pentru un metabolism optim. Vitaminele din această legumă sunt numeroase, frunzele fiind adevărate comori de vitamina A şi caroteni. Doar 100 de grame de salată verde, crudă, proaspătă, oferă 247% din necesarul zilnic de vitamina A şi o cantitate importantă de betacaroten, compuşi cu proprietăţi antioxidante. În aceste condiții, prezența zilnică a salatei în dietă asigură întârzierea îmbătrânirii, eliminarea efectelor radicalilor liberi, protejarea organismului de diverse forme de cancer, cum sunt cel pulmonar sau cel al cavității bucale. De asemenea, zeaxantina ce se găseşte în salata verde este un important carotenoid, ce se absoarbe direct de retină, căreia îi oferă protecţie antioxidantă şi de filtrare a luminii excesive, consumul de salată fiind astfel creditat și cu atenuarea semnificativă a degenerescenței maculare cauzată de înaintarea în vârstă.

„Rezultatele studiului nostru demonstrează că o singură porție de frunze de salată verde pe zi contribuie la reducerea semnificativă a riscului cardiovascular“ Catherine Bondono, Universitatea Edith Cowan, Australia

Se consumă în caz de anemie, osteoporoză şi în devitaminizarea organismului

Deși consumul de suplimente alimentare cu vitamine reprezintă un obicei întâlnit pe scară largă în lumea occidentală, experții australieni subliniază faptul că o singură porție de salată verde este suficientă pentru a se acoperi nevoile nutriționale ale organismului la capitolul nitrați. „Cei care consumă legume cu frunze verzi în fiecare zi nu au nevoie de suplimente alimentare, pentru că doar o porție de salată verde zilnic asigură toate beneficiile amintite”, arată Bondonno. De asemenea, frunzele proaspete de salată verde conţin cantităţi mari de folați, substanțe necesare pentru sinteza ADN şi implicit esenţiale în prevenirea defectelor de tub neural la făt. De asemenea, salata verde aduce organismului multă vitamina C, susținând astfel sistemul imunitar și, în același timp, un număr important de minerale. În aceste condiții, consumul regulat de salată verde este indicat pentru prevenirea osteoporozei, a anemiei și a devitaminizării organismului.