Main menu

header

834 7 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Cu o îndelungată istorie, cultivat de oameni din cele mai vechi timpuri, orzul are deopotrivă tradiție și virtuți terapeutice. Această cereală menționată în paginile Sfintei Scripturi este un aliment complet.

Suplinește orice deficit din alimentație

Oamenii de știință au descoperit la orzul verde proprietăţi care îl fac să fie tot mai des consumat, pentru beneficiile extinse oferite organismului. Această cereală remarcabilă reprezintă o sursă semnificativă de minerale, conţine de 11 ori mai mult calciu decât laptele, de cinci ori mai mult fier decât spanacul şi de șapte ori mai multă vitamina C decât portocalele, alături de vitamine esenţiale - A, B1 şi B2. Recoltată când este tânără, iarba de orz este foarte bogată în clorofilă, nutrienţi, vitamine şi minerale, care sunt asimilate uşor de organismul uman. Cea mai populară metodă de consum este pulberea de orz verde, rezultatul deshidratării frunzelor tinere ale cerealei, care poate fi adăugată în smoothie-uri, consumată cu apă, cu suc de fructe sau legume, în iaurt. Totodată, prin aportul de fibre, orzul verde ține colesterolul sub control. Practic, iarba de orz este atât de plină de nutrienţi, încât consumul acesteia poate suplini orice deficit din alimentaţie.

Conferă un plus de energie

Orzul verde este o sursă naturală de sodiu organic, descompus în acid clorhidric, care are rolul de a contribui semnificativ la digestia alimentelor. În aceste condiții, cereala absoarbe toxinele, combate efectele consumului de alimente procesate și conferă un plus de energie. De altfel, orzul este un adevărat campion al detoxificării naturale a organismului, căruia îi aduce antioxidanţi - iarba de orz este cea mai puternică sursă de superoxid dismutază, o enzimă care luptă împotriva radicalilor liberi, principalii duşmani ai sănătăţii, care distrug celulele şi generează îmbătrânirea prematură. Ca urmare, consumul de orz verde este creditat de specialiști cu capacitatea de a preveni afecțiunile neurodegenerative și sensibilitatea corpului la infecții. Pe de altă parte, fierul, fosforul, calciul, magneziul, manganul şi zincul din orzul verde contribuie la menţinerea sănătăţii oaselor.