Main menu

header

838 6 1de Simona Soare Ghișea şi Carmen Bădulescu

Cunoscută sub numele de tiroidită Hashimoto, tiroidita autoimună este una dintre cele mai frecvente boli endocrine, afectând aproximativ 12% din populația globului. Boala este mai frecventă la femei. Cum puteți trata această afecțiune prin preparate din plante, aflați de la doctorul Nadia Todericiu, medic primar medicină de familie, cu specializare în api-fito-aromoterapie (www.cetravina.ro).

„Țesutul glandei este distrus progresiv”

838 6 2- Ce este tiroidita autoimună?

- Tiroidita autoimună este o boală a tiroidei, în care țesutul glandei este distrus progresiv, proces ce culminează cu scăderea treptată a funcției acesteia, până la epuizarea ei.

- Care sunt factorii declanșatori ai bolii?

- Aceștia sunt consumul crescut de iod, infecțiile virale și bacteriene, dezechilibrele hormonale, tratamentele cu anumite clase de medicamente, toxinele endogene (produse în organism) sau exogene (provenite din exteriorul organismului), stresul intens, disbacteriozele intestinale (bacteriile folositoare devin tot mai puţine și cele dăunătoare se înmulțesc).

- Ce simptome au cei care se confruntă cu această afecțiune?

- Unele dintre simptome pot fi oboseala cronică, somnolența excesivă diurnă, creșterea în greutate, rărirea și/sau subțierea firelor de păr, scăderea temperaturii corporale. De asemenea, pielea pare edemațiată (umflată), palidă sau poate căpăta o nuanță gălbuie, ochii pot fi umflați, trăsăturile faciale devin mai aspre. De obicei, pacienții suferă de crampe musculare, dureri articulare, constipație, gastrită atrofică, depresie, senzație de amețeală, scăderea memoriei, scăderea vederii nocturne. În plus, este posibil să apară tulburări de echilibru, compresii ale unor nervi, scăderea frecvenței cardiace, tensiune diastolică mare, transpirații ale membrelor inferioare. Bolnavii se mai pot confrunta cu piele aspră, colesterol și trigliceride crescute, voce aspră, limbă crescută în volum, posibil apnee de somn, glandă mărită în volum, ciclu menstrual neregulat, avorturi spontane frecvente și fertilitate scăzută. Frecvent, declanșarea propriu-zisă a bolii trece neobservată.

„Captalanul, revigorant în asteniile prelungite”

838 6 3- Ce remedii fitoterapeutice recomandați?

- Plantele pot fi folosite sub formă de macerat la rece sau de pulbere administrată sublingual, în patru doze zilnice. Frecvent, recomandăm sânzienele galbene, care sunt eficiente în tratarea acestei afecțiuni, acționând ca un bun modulator al secreției și funcției tiroidiene. Sânzienele galbene au efect antiinflamator, depurativ și dezobstruant (care destupă) limfatic. Acestea reprezintă un sedativ ușor, un modulator al stărilor emoționale, un laxativ, un excelent diuretic, mai ales în retențiile subcutane.

- Ce alte plante intră în compoziția preparatelor naturiste?

- Alegem combinații din mai multe plante. De pildă, Brahmi, una dintre cele mai studiate plante asiatice pentru prevenirea proceselor degenerative, are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticanceroase, anxiolitice (inhibă anxietatea). Planta modulează într-un mod foarte fin legătura integratoare între creier și glandele endocrine. Lipicioasa este una dintre cele mai eficiente dezobstruante limfatice. O folosim pentru asigurarea circulației nutrienților spre zona afectată și eliminarea deșeurilor din țesuturi. Iarba Sfântului Ion este o plantă cu un puternic efect antioxidant, antiinflamator, coleretic, colagog, afrodiziac, fitoestrogenic, dezinfectant, digestiv, fiind indicată și în cefalee cronică. Ruta caprei, una dintre cele mai eficiente plante în scăderea glicemiei, are un efect antiedematos (elimină umflăturile) prin creșterea diurezei, fiind de ajutor și în obezitate. Schinelul are rol în scăderea lipidelor plasmatice, fiind folosit ca adjuvant în purificarea sângelui și în supraponderabilitate. Lemnul Domnului este antitoxic, digestiv, stimulent circulator, antitumoral, antiinflamator, antimigrenos, regenerator, reîntineritor, eficient în insomnie. De asemenea, folosim vița-de-vie pentru calitățile sale depurative, aceasta având efect de detoxifiere a sângelui și fiind indicată în obezitate și oboseală generală. Captalanul este antiinflamator, depurativ, regenerant, diminuator al stresului psihoemoțional, revigorant în asteniile prelungite.

„Urmărim să dezvoltăm un program pilot de vindecare”

- Cum acționează principiile active conținute în remedii, în tratarea tiroiditei autoimune?

- Combinația de plante este dozată și particularizată pentru fiecare pacient. Urmărim să dezvoltăm un program pilot de vindecare perfect naturală a pacienților care suferă de tiroidită autoimună. Doctorul Roxana Burde, medic specialist de endocrinologie, diabet și boli de nutriție, este cealaltă jumătate a echipei „Tiroida Vindecată”. Într-un fel gândim dieta și tratamentul unui pacient în faza de hipertiroidism, în alt fel abordăm pacientul în faza de hipotiroidism - cu deficit de hormoni tiroidieni și titru mare de anticorpi anti-TPO și/sau anti-TG. Principiile active conținute au rolul de a scădea inflamația și reacția autoimunității, de a restructura și revitaliza celulele tiroidiene (și ale întregului trup), de a mineraliza, de a desfunda traseele de eliminare, de a stimula metabolismul încetinit, de a reduce oboseala și de a diminua efectele la distanță ale insuficienței tiroidiene. Stadiile incipiente ale tiroiditei autoimune pot să intre în remisie doar cu modificări ale stilului de viață și cu suplimente alimentare pe bază de seleniu.

- Deci, tiroidita autoimună este vindecabilă?

- Medicina naturală spune că da. Miile de cazuri deja vindecate în lumea întreagă susțin acest lucru. Cercetările doctorului Sarfraz Zaidi, endocrinolog, specialist în diabet și boli de nutriție, ale doctorului în farmacologie Izabella Wents, precum și ale doctorului Marta Nowosadzka, au fost concludente pentru programul nostru, în care am inclus remediile fitoterapeutice și produse apicole.

„Nu există riscul de supradozare”

- Cum poate fi prevenită afecțiunea?

- Poate fi prevenită printr-o atenție constantă asupra stării de bine, dietă echilibrată, naturală, somn odihnitor (opt ore, o bună parte din el între orele 22:30 și 4:00), mișcare (yoga), revenire la o respirație completă (abdominal, toracic și clavicular) și profundă (majoritatea respiră superficial, preponderent clavicular).

- Aceste produse fitoterapeutice pot avea efecte adverse?

- La dozele recomandate, acțiunea plantelor este blândă și eficientă. Produsele fitoterapeutice sunt ușor recunoscute și metabolizate de corp. Tratamentul alopat al tiroiditei Hashimoto presupune hormoni tiroidieni (Levotiroxina). Plantele nu conțin hormoni, deci nu există riscul de supradozare, ci dimpotrivă, odată cu îmbunătățirea funcției glandei, dozele de hormoni exogeni pot fi treptat reduse, până la eliminare.

„Reţetele pe bază de plante pot varia în funcţie de evoluţia şi de rezultatele fiecărui pacient“

„Avem nevoie de supernutrienţi“

- Cum poate ajuta alimentația în această boală?

- Studiile arată că o dietă gândită pe nevoile pacientului face o diferență considerabilă. Unii oameni suferă de deficiențe de micro sau macronutrienți, variații mari ale glicemiei, carențe ale enzimelor digestive, acumulare de toxine, diferite intoleranțe alimentare. Evitarea alimentelor care conțin gluten, lactate, ouă, iod, soia, precum și o dietă individualizată în raport cu stadiul bolii și particularitățile pacientului, îmbunătățesc considerabil evoluția. Cele mai utilizate combinații alimentare terapeutice sunt sucurile verzi cu pulpă, apă caldă cu lămâie, alimentele fermentate (varza murată natural), sfecla roșie, rădăcinoasele (morcovi, țelină, pătrunjel, păstârnac și ridichi) crude sau parțial fermentate, legumele crucifere - varză, kale, broccoli, conopidă (pot fi consumate de maximum două ori pe săptămână), fibrele alimentare, coriandrul crud, antioxidanții (turmeric, fructe de pădure). Avem nevoie de supernutrienți în dietă. Aici includem și produsele stupului: mierea, polenul crud, păstura, lăptișorul de matcă crud, propolisul.