Main menu

header

839 9 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Folosit în supe, sosuri şi gemuri, măcrișul este mult mai mult decât un condiment, este o adevărată plantă-medicament, cu efecte benefice extinse, asupra sistemului imunitar și sănătății inimii, dar nu numai.

Efecte tonice, faimoase încă de pe vremea faraonilor

Măcrişul este o plantă cu gust deosebit, folosită deopotrivă pentru condimentarea feluritelor meniuri și pentru consolidarea stării de sănătate. Efectele tonice ale măcrișului sunt faimoase încă de pe vremea faraonilor, iar cercetările moderne au confirmat numeroasele beneficii care îi sunt atribuite plantei prin tradiție. Astfel, măcrișul este bogat în fibre, includerea acestuia în meniu având un rol important în procesul de digestie. Fibrele sunt elemente esenţiale pentru sistemul digestiv, deoarece îmbunătăţesc sănătatea grastrointestinală şi reduc senzaţia de balonare, ajutând și la scăderea colesterolului, ceea ce se traduce prin diminuarea riscului de ateroscleroză sau de accident vascular. Pe aceeași direcție, planta este recomandată pentru aportul de potasiu, care susține sănătatea inimii și reglează fluidele din corp, având efect benefic asupra vaselor sangvine.

Îi vine de hac anemiei!

Taninurile din măcriș favorizează eliberarea organismului de mucus, planta fiind recomandată în special în răceli, notează draxe.com. În același timp, măcrișul se remarcă prin prezența în compoziție a vitaminei C, care creşte producţia de celule albe din sânge, protejează organismul împotriva deficiențelor imunitare şi luptă cu radicalii liberi. De altfel, vitaminele și mineralele pe care le conține delicioasa plantă, cu fierul în prim-plan, poartă oxigenul de la plămâni în restul corpului şi previn apariţia anemiei.

Curăţă tractul urinar

Un studiu publicat în cadrul Universității din Washington a confirmat faptul că frunzele de măcriş au un rol semnificativ în curăţarea tractului urinar şi în eliminarea pietrelor la rinichi. În aceași timp, prin aportul de vitamina A, planta ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină, susține acuitatea vederii și previne degenerarea maculară. Totodată, prin calciul pe care îl furnizează organismului, măcrișul menține sănătatea sistemului osos şi a dinţilor, contribuind, de asemenea, la transmiterea mesajelor din creier către restul corpului.

Măcrişul poate fi introdus în curele de detoxificare, având un rol esenţial în metabolism şi sprijinind procesul de eliminare pe cale naturală a toxinelor

Supă poloneză de măcriş

Ingrediente: 6 ceșcuțe cu apă rece, 1 legătură de pătrunjel, 3 cartofi de mărime medie, 1 cub de concentrat de găină, 2 morcovi, 1 frunză de dafin, 1 lingură cu unt, 250 g frunze de măcriș, sare, piper, 2 ouă fierte tari, tăiate în jumătăți, pătrunjel tocat pentru ornat.

Mod de preparare: într-un vas adânc se pun apa, morcovii și pătrunjelul, iar când dau în fiert se adaugă cartofii, cubul de concentrat, frunza de dafin și se lasă pe foc până se înmoaie legumele. Separat, într-o tigaie, se topește untul și se sotează măcrișul pentru zece minute. Între timp, se pune făina peste smântână și se amestecă bine, până se omogenizează, apoi se toarnă în supă. Se adaugă untul cu măcriș, se presară sarea și piperul și se aduce totul doar până la punctul de fierbere, după care se dă deoparte. Se servește supa în boluri încălzite, ornată cu o jumătate de ou fiert și frunze de pătrunjel.