Main menu

header

840 9 1de Călin Popa şi Anca Flondor

Utilizată de secole în medicina tradițională, feriguța este un vindecător cu renume consolidat în special pe direcția afecțiunilor digestive, dar nu numai. Proprietățile acestei minunate plante medicinale au fost atestate de numeroase cercetări ale oamenilor de știință.

Stimulează producerea de bilă

Feriguța este folosită pe scară largă ca diuretic și laxativ. În primul rând, planta acționează pentru echilibrarea activității intestinale, prevenind constipația, printr-o acțiune blândă de relaxare și susținerea peristaltismului. De asemenea, feriguța crește pofta de mâncare. Pe de altă parte, preparatele pe bază de plantă sunt foarte utile persoanelor care suferă de afecțiuni biliare, întrucât stimulează producerea de bilă. Se pot folosi până la patru vârfuri de cuțit cu pulbere de feriguță, diluate într-un pahar cu apă, la recomandarea și în dozele prescrise de specialist. În același timp, ca redutabil expectorant, feriguța contribuie la diminuarea cantității de mucus din căile respiratorii și are capacitatea de a reduce febra asociată cu răcelile și gripa. Planta se poate administra sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu feriguță la o cană cu apă fierbinte.

Reduce inflamația provocată de artrită și reumatism

Studii de dată recentă au confirmat surprinzătoarea proprietate a acestei plante medicinale de a spori libidoul. Potrivit literaturii de specialitate, feriguța tratează cu succes problemele impotenței, prin susținerea pe care o acordă proceselor sexuale și direcționarea testosteronului în multe alte zone ale corpului, crescându-i astfel efectul general. Se poate administra feriguță sub formă de sirop, care se găsește în magazinele de specialitate, 100 ml zilnic. Totodată, cercetările efectuate asupra proprietăților feriguței au pus în evidență faptul că planta poate reduce inflamația, ceea ce o recomandă, sub formă de extract, în cazuri de artită și reumatism. În același timp, feriguța este de ajutor, sub formă de ceai din rădăcină, pentru susținerea bunei funcționări a ficatului. Ca urmare, planta este deseori recomandată ca adjuvant împotriva hepatitei și icterului. De altfel, gastronomia japoneză menționează utilizarea frunzelor de feriguță în anumite tipuri de supă.

PONT. Feriguța tratează erupțiile cutanate, rănile superficiale, previne infectarea și accelerează vindecarea.