Main menu

header

841 7 3de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Roiba, care se mai numește iarbă de vopsea sau garanța, este o plantă cu numeroase beneficii pentru organismul uman. În scop terapeutic, se folosesc rădăcinile, care sunt de culoare roșie, sub formă de pulbere sau extract, dar și infuzie sau ceai din rizomul bine uscat. În uz extern, se recomandă cataplasma din frunze proaspete.

Detoxifică ficatul

Datorită compușilor activi, roiba este recunoscută pentru aportul pe care îl aduce în dizolvarea anumitor categorii de calculi renali, dar și în echilibrarea și buna funcționare a întregului rinichi. Consumul regulat al plantei intensifică activitatea bilei, fiind un depurativ puternic ce curăță și detoxifică atât rinichiul, cât și ficatul. În astfel de cazuri, se recomandă infuzia din rădăcină de roibă, bine uscată, câte două căni, dimineața și seara, cel puțin 14 zile. Luați o linguriță cu plantă și adăugați-o în 250 ml apă clocotită. Acoperiți vasul și lăsați la infuzat 10-15 minute. Beți compoziția îndulcită cu miere. Tot pentru buna funcționare a ficatului, puteți utiliza și pulberea de roibă, pe care o preparați amestecând un vârf de cuțit cu praf de plantă în 50 ml apă și-l beți dimineața pe stomacul gol, 30 de zile.

Alină rănile provocate de înţepăturile insectelor

Preparatele din roibă sunt folosite și pentru buna funcționare a articulațiilor, în caz de anemie și chiar rahitism, grație proprietăților tonice și antireumatice. Se recomandă minimum două cure de ceai pe an, 14 zile, câte două căni pe zi, dimineața și seara. Astfel, o linguriță cu rizom uscat se adaugă la 300 ml apă, se dă într-un clocot și se lasă la răcit. În cazurile de anemie severă, se combină cu păpădie și urzică, în cantități egale, și se consumă de trei ori pe zi, după mesele principale. Extern, ceaiul se poate folosi pentru curățarea tenului sau, sub formă de cataplasmă, pentru vindecarea rănilor provocate de mușcăturile insectelor. Zdrobiți frunzele, până devin suculente, și aplicați-le pe zona cu probleme. După ce le îndepărtați, nu clătiți.