Main menu

header

844 6 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală progresivă, a cărei evoluție se întinde pe o durată mare de timp. Obstrucția bronșică este declanșată de un proces inflamator, ca urmare a unui răspuns la acțiunea factorilor iritanți: fumul de țigară (fumat activ sau pasiv), pulberi, gaze din anumite medii industriale, expunere la mediul poluant (gaze de eșapament și gaze industriale). Circa 10% dintre românii cu vârsta de peste 40 de ani suferă de BPOC. Cum putem ameliora această afecțiune cu ajutorul plantelor, aflați de la doctorul Ana Karimzadeh (medalion), specialist în medicină alternativă (www.intelligentlife.ro).

„Inițial, boala nu dă nimic de gândit”

- Care sunt simptomele BPOC?

- Afecțiunea se manifestă prin tuse, inițial seacă. Treptat, aceasta devine mai intensă, cu expectorație abundentă, la început seroasă, mai târziu mucopurulentă. Apare senzația de sufocare la eforturi mari, iar ulterior la eforturi din ce în ce mai mici, astfel încât pacientul cu greu se poate plimba sau îmbrăca. Apariția dispneei (dificultatea în respirație) înseamnă că s-a instalat emfizemul pulmonar. Dispneea este prezentă și în repaus. Mai târziu, din cauza proastei oxigenări a creierului se declanșează dureri de cap, amețeli, somnolență. Inițial, boala nu dă nimic de gândit, pentru că, timp de 10-15 ani, pacientul are doar tuse cu expectorație. Ulterior, oboseala apare la eforturi din ce în ce mai mici, limitând efortul fizic, pentru ca, în final, pacientul să nu poată să se îmbrace singur. Dacă boala este diagnosticată de la început, se renunță la fumat, la lucrul în mediul toxic, și este instituit tratamentul adecvat. Astfel, sunt încetinite distrugerile lente, dar progresive, de la nivelul plămânilor.

- Care sunt complicațiile bolii?

- Pe parcurs, apar complicații care alterează considerabil starea de sănătate: hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, boala coronariană, infarctul de mio- card, osteoporoza și altele. Are loc o depreciere progresivă a calității vieții, în special când se produce atrofia mușchilor intercostali, care sunt implicați în mecanis- mul respirației. Tratamentul se întinde pe o durată mare de timp, mai ales în timpul perioadelor de acutizare din anotimpul rece. Practic, boala are intervale de remisiuni mai lungi sau mai scurte, cu perioade de acutizări. Un bolnav cu BPOC are nevoie de tratament toată viața.

„Strategia terapeutică este în funcție de stadiul evolutiv al afecțiunii”

844 6 2- În ce constă tratamentul bolnavului de BPOC?

- Alături de medicația alopată indicată de medicul pneumolog, de un real folos îi va fi gemoterapia. Uneori, gemoterapia poate constitui o modalitate de sine stătătoare de tratament. Extractele gemoterapice sunt obținute din țesuturi vegetale embrionare existente în muguri, mlădițe și ră- dăcini tinere. Prin această terapie cu plante, perioadele de liniște ale bolii vor fi mai lungi, iar cele de acutizare vor fi mai scurte. Studiile fitochimice complexe au pus în evidență prezența în extractele gemoterapice a substanțelor active biologic cu rol farmacologic bine definit asupra organismului. Astfel, medicul poate să alcătuiască o strategie terapeutică, în funcție de stadiul evolutiv al bolii (analize de laborator, investigații paraclinice), de caracterele terapeutice ale fiecărei plante, acțiunea sinergică/complementară cu alte extracte gemoterapice și de terapia actuală alopată.

- Ce remedii din plante sunt indicate în BPOC?

- Prin gemoterapie, rezultatele terapeutice sunt de excepție, fără reacții adverse și suferințe suplimentare. De pildă, extractul de coacăz negru acționează asupra corticosuprarenalei prin eliberarea de substanțe cu puternică acțiune antiinflamatoare și antialergică. Practic, are acțiune cortizon-like, dar fără efectele adverse ale cortizonului. Extractul din mlădițe de mur, cu acțiune mai ales asupra plămânului, este indicat în insuficiență respiratorie cu scăderea VEMS (volumului respirator maxim pe secundă). De asemenea, acționează pe fibroscleroza pulmonară atât fiziologică, la vârstnici, cât și pe cea patologică.

„Mugurii de nuc au acțiune antimicrobiană și antivirală”

- Ce alte extracte sunt utilizate cu succes în această afecțiune?

- Extractul din muguri de alun acționează pe țesutul mezenchimo-conjunctival al plămânului, mărind elasticitatea țesutului pulmonar, înlesnind o mai bună amplitudine respiratorie. Cel din muguri de călin are importante proprietăți antiasmatice, prin inhibiția bronhospasmului și reglarea tonusului bronșic. Cel din muguri de nuc este adăugat schemei terapeutice, mai ales când sputa este purulentă, datorită acțiunii antimicrobiene și antivirale. Extractul de muguri de arin negru este indicat pentru repetatele procese inflamatorii, care ulterior au tendința de cronicizare. Acesta are proprietăți antiinflamatoare, în special asupra arborelui traheo-bronșic și rinosinuzitelor, acțiunea sa fiind excelentă prin combinarea cu extractul de călin.

- Ce se recomandă în boală atunci când există și o componentă alergică?

- În BPOC, este indicat un spray ce se găsește în farmacii, care conține extract din muguri de coacăz negru și un extract fitoterapic de rădăcină de astragalus, în perioadele acute de bronhospasm. Se administrează 3-5 pufuri de 3-4 ori pe zi. Când există o componentă alergică, este indicat ca acesta să se utilizeze preventiv, cu o lună înainte de expunerea masivă la alergeni, cum ar fi expunerea la rogoz în luna august.

„Drenajul renal, limfatic și hepatic elimină deșeurile din organism”

- Tratamentul alternativ diferă în funcție de complicațiile apărute?

- Pe măsura evoluției bolii, se administrează extracte în funcție de complicațiile apărute: extract de păducel, de măslin, de vâsc, de tei, în caz de hipertensiune arterială, și extract de mesteacăn pufos, extract de păducel, în insuficiență cardiacă. Se pot lua extracte de sânger și de liliac, în insuficiența coronariană. Administrarea se face sub formă de picături dizolvate în 50 ml apă. Drenajul renal, cel hepatic și cel limfatic vor aduce o stare de ușurare bolnavului, datorită eliminării deșeurilor din organism. Astfel, sunt recomandate seva de mesteacăn, mugurii de mesteacăn pufos, mugurii de frasin, precum și extractele de ienupăr, secară, porumb, nuc, viță-de-vie, brad. În plus, un drenaj pulmonar periodic cu extracte de carpen, de alun și de călin va aduce o îmbunătățire evidentă în respirație. BPOC fiind o afecțiune cronică, este eficientă și o formulă complexă ce conține curcuma, soc, orz verde, extract din muguri de porumbar și din muguri de mesteacăn pufos. O schemă de tratament va fi indicată de medic, la fel și durata ei, în funcție de evoluție.

- Cum ar trebui să arate stilul de viață al pacientului cu BPOC?

- Este foarte important ca aceste persoane să-și schimbe radical stilul de viață. Ele trebuie să renunțe la fumat, la expunerea în mediul poluant, și să facă zilnic gimnastică respiratorie, inclusiv gimnastică diafragmatică, pentru că astfel este încetinită evoluția bolii, iar apariția exacerbărilor este mult mai rară. Pacienții vor face plimbări în aer liber, atât cât le permite organismul.

„Renunţarea la fumat, factor cauzator şi agravant al BPOC, este esenţială“

„Vitaminele trebuie să se regăsească în hrana zilnică“

- Ce alimente ar trebui să consume bolnavul?

- În alimentație, trebuie să se regăsească proteine cu valoare biologică mare, în proporție de peste 70% din carne roșie, lactate, ouă și pește, ținând cont de intoleranțele alimentare. Va exista un raport Omega 3/Omega 6 foarte bun de 1/2 (maxim 1/5). În acest sens, se vor consuma ouă, pește și uleiuri presate la rece. Grăsimile sunt necesare, atât cele polinesaturate, cât și cele saturate. Să nu uităm că surfactantul alveolar are în compoziția sa grăsimi saturate într-o proporție însemnată. Carbohidrații ar trebui să existe sub formă de legume și fructe. Vitaminele și mineralele se vor regăsi în hrana zilnică. Atât alcoolul, cât și fumatul contracarează acțiunea medicamentelor alopate, cât și a extractelor gemoterapice.