Main menu

header

847 7 1de Călin Popa şi Florica Pintea

În medicina naturistă, de sute de ani, mugurii de plop sunt folosiţi pentru rezolvarea unor afecţiuni, greu de combătut, poate, cu medicamente. De exemplu, pentru ulcer sunt un adevărat leac, întăresc imunitatea, tratează virozele, răcelile, reduc febra şi durerile reumatice. Au efecte benefice şi în caz de reumatism, spondiloză anchilozantă sau sciatică.

Alungă migrenele

Pentru a fi utilizaţi în scopuri terapeutice, mugurii trebuie recoltaţi în martie-aprilie, de preferat, înainte să dea frunza, apoi uscaţi în strat subţire, în spaţii bine aerisite. Tratamentele sunt foarte eficiente în ulcerul gastric, colite de fermentaţie, anorexie, dureri de cap, migrene sau cefalee. În astfel de situaţii, se recomandă tinctura preparată din 20-30 de muguri zdrobiţi bine, peste care se toarnă 100 ml alcool alimentar de 90 de grade. După zece zile, se filtrează şi se administrează câte 20 de picături, de două-trei ori pe zi, înainte de masă. Tinctura este recomandată şi în afecţiunile respiratorii, laringită, gripă, dureri de gât, amigdalită. Se pun câte 50-100 de picături pe o bucată de pâine şi se mănâncă, repetând procedeul de minimum trei ori pe zi.

Vă scapă de infecţiile urinare

Mugurii de plop sunt folosiţi şi în tratarea bolilor renale şi genitale. Combate inflamaţiile şi infecţiile căilor urinare, cistitele, pielocistitele, uretritele şi litiaza urică. Se folosesc infuziile concentrate, atât pentru consum intern, cât şi pentru uz extern. Astfel, se pot bea câte două căni cu ceai pe zi, preparat dintr-o linguriţă cu plantă mărunţită bine, la 250 ml apă clocotită, timp de şapte-zece zile. Sau, pentru efecte mai rapide, se pot face băi locale, mai ales în cazul cistitelor. În doi litri de apă fiartă se adaugă 150 g muguri de plop, peste care se pune un capac şi se lasă la infuzat până se răceşte, cât să aibă o temperatură suportabilă. Se fac băi locale, seara, timp de zece zile.

Răşina din muguri de plop reprezintă o sursă vegetală de propolis şi este cunoscută şi sub numele de „propolis vegetal“