Main menu

header

849 9 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Cereală integrală obținută din fierberea grâului și apoi uscarea acestuia, bulgurul nu este doar un ingredient obișnuit în diverse meniuri mediteraneene sau orientale, ci și un furnizor de substanțe nutritive foarte importante pentru organism.

Stabilizează glicemia

Cu un gust deosebit, de nucă, și o aromă specială, care îi conferă unicitate, bulgurul este, înainte de toate, bogat în carbohidrați, fibre și proteine complexe, așadar o opțiune excelentă pentru persoanele care urmează planuri de alimentație vegetariană sau vegană și în general pentru oricine dorește să adauge mai multe cereale integrale sănătoase în dieta proprie. Cu un indice glicemic scăzut, cu puține grăsimi, această cereală este ideală pentru persoanele care luptă cu diabetul de tip II sau cu obezitatea. Prin aportul de fibre, bulgurul aduce, într-o singură porție, o treime din cantitatea zilnică recomandată de fibre, ceea ce menține stabilitatea nivelului de zahăr din sânge, prelungește sațietatea, scade colesterolul, detoxifică și asigură motilitatea intestinală, prevenind constipația.

Luptă cu anemia

Ca aliment care aduce o cantitate importantă de proteine, bulgurul sprijină sănătatea părului, pielii și unghiilor. În același timp, cu un conținut de vitamine și minerale, această cereală ajută la transformarea alimentelor în energie, combate anemia, susține producerea celulelor roșii din sânge, precum și sinteza anumitor hormoni și neurotransmițători. Potrivit rezultatelor unei cercetări internaționale, consumul de bulgur este în directă legătură cu scăderea riscului de boli de inimă, cancer și alte afecțiuni cronice. De pildă, sinteza unui număr de zece studii a pus în evidență faptul că adăugarea a doar 30 de grame de bulgur în dieta zilnică scade cu peste 22% pericolul instalării bolilor cardiovasculare, scrie healthline.com. De asemenea, introducerea acestei cereale în meniu se traduce prin promovarea unui metabolism sănătos, întrucât bulgurul a demonstrat proprietatea de a scădea inflamațiile din corp.

Chifteluţe de bulgur

849 9 2Ingrediente: 200 g bulgur fin, 100 g griș, 3 linguri cu făină, 3 linguri cu ulei, 1 ou, sare, piper. Pentru zeamă: 3 linguri cu ulei, 1 lingură cu mentă. Pentru sosul de iaurt: 300 g iaurt gras, 2-3 căţei de usturoi, sare. Pentru ornat: 1 lingură cu unt topit, 1 linguriţă cu fulgi de ardei iute.

Mod de preparare: se pun într-un castron bulgurul şi grișul, iar deasupra se toarnă aproximativ 350 ml apă fierbinte. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă pentru 15 minute, apoi se adaugă restul ingredientelor și se frământă bine. Din această compoziție se formează chifteluțe, care se pun într-o oală în care fierbe apă cu sare, și se lasă timp de zece minute. Separat, se amestecă iaurtul cu usturoiul pisat și puţină sare. Uleiul se pune pe foc, se adaugă menta și se lasă un minut, cât să se parfumeze grăsimea. În altă tigaie se încinge untul, în care se presară fulgii de ardei și se închide flacăra imediat. Peste chifteluțele fierte și scurse bine de apă se toarnă uleiul cu mentă și se amestecă uşor, după care se transferă totul pe o tavă și se toarnă sosul de iaurt. La final, se picură și untul cu ardei iute.