Main menu

header

de Elena Şerban

Înaintarea în vârstă atrage după sine tot felul de afecţiuni, de la reumatism şi artrită până la slăbirea vederii. Cei care îşi pierd acurateţea privirii se consolează cu faptul că vor purta ochelari. Însă, şi în acest caz, farmacia verde vine în ajutorul sănătăţii noastre. Printre plantele care îmbunătăţesc vederea se numără afinul, passiflora, silurul, hydrastisul şi ginkgo biloba.

Silur contra urciorului
Ca orice alte boli, şi cele care afectează zona ochilor sau ochii trebuie să fie cât mai repede vindecate. Nu doar medicamentele sunt eficiente în aceste cazuri, ci şi plantele. În cazul urciorului (inflamaţie acută a glandelor sebacee de la rădăcina genelor, cu acumulare de puroi) şi al conjunctivitei trebuie să preparaţi o infuzie din silur (Euphrasia officinalis) şi hydrastis (Hydrastis canadensis). Pentru a obţine infuzia, opăriţi o lingură cu amestec (realizat în părţi egale) cu o cană cu apă. Apoi, după ce s-a mai răcit puţin, faceţi o compresă cu un prosopel curat şi aplicaţi pe locul afectat.

Excelente pentru vederea nocturnă
Micile bobiţe de afin nu sunt doar gustoase şi hrănitoare, ci ajută şi ochii să se adapteze mai uşor la întuneric. Cercetătorii au stabilit că acest efect se datorează bioflavonidelor (compuşi antioxidanţi ce încetinesc acţiunea radicalilor liberi). Din păcate, bioflavonidele au efect de prevenire şi nu de vindecare. Este important de ştiut că afinele îmbunătăţesc vederea nocturnă doar dacă aceasta este cauzată de deficienţe de pigmenţi, şi nu de o vedere diformă.

Floarea pasiunii relaxează globul ocular
Minunata Passiflora incarnate (floarea pasiunii) are efect în tratarea insomniei, oferind organismului calmul de care acesta are nevoie pentru a funcţiona corespunzător. De asemenea, ceaiurile de floarea pasiunii relaxează vasele de sânge din globul ocular. Ceaiul se prepară opărind un plic într-o cană cu apă.

Ginkgo biloba tratează retina
Mult cunoscută mai ales în zona asiatică, ginkgo biloba nu luptă doar cu circulaţia deficientă a sângelui, ci ajută şi vederea. Despre ginkgo se ştie că este cea mai eficientă plantă în tratarea deteriorării retiniene, acţionând prin creşterea fluxului de sânge şi de substanţe nutritive în retină. Cum această plantă nu creşte în România, pentru a beneficia de efectele ei trebuie să luaţi capsule după reţeta medicului.