Main menu

header

851 7 2de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

„Rudă” cu sparanghelul, adaptogen, tonic și plin de substanțe importante pentru organism, shatavari oferă organismului uman nenumărate beneficii, de la combaterea inflamațiilor la protecția în fața stresului oxidativ.

Sporeşte numărul de anticorpi

Considerată în medicina Ayurveda o plantă care îmbunătățește vitalitatea, shatavari este, înainte de toate, un adaptogen. Cercetările de dată recentă au confirmat această proprietate a plantei, care ajută organismul să gestioneze stresul fizic și emoțional, întărește corpul și îl ține la adăpost de efectele radicalilor liberi. Prin capacitatea de a susține sistemul imunitar, shatavari are un renume consolidat pe direcția conținutului semnificativ de antioxidanți, în principal asparagamina A și racemosol, ceea ce face din această plantă un aliat împotriva îmbătrânirii premature și a afecțiunilor neurodegenerative. De asemenea, potrivit unui studiu pe animale de laborator, exemplarele tratate cu extract de rădăcină de plantă au înregistrat un număr sporit de anticorpi, notează healthline.com.

Elimină lichidul din jurul inimii

Grație prezenței în shatavari a racemofuranului, planta se remarcă pe direcția combaterii inflamațiilor. Potrivit lucrării „Medicinal Cookery: How You Can Benefit from Nature’s Pharmacy” („Bucătăria medicinală. Cum puteți profita de farmacia naturii”), de Dale Pinnock, această substanță prezentă în plantă acționează în mod similar cu medicamentele antiinflamatoare, având avantajul semnificativ că nu provoacă reacții secundare. Totodată, sucul de rădăcină de shatavari a demonstrat, în cadrul mai multor cercetări derulate în India, proprietatea de a opri tusea asociată răcelilor în aceeași măsură în care o fac medicamentele de sinteză. Totodată, shatavari are și efect diuretic, ceea ce a generat o serie de studii care au atestat proprietatea plantei de a elimina lichidul în exces, inclusiv din jurul inimii, prin administrarea a 3.200 mg plantă. Pe de altă parte, extractul de rădăcină de shatavari are capacitatea de a preveni formarea de pietre la rinichi și a crescut concentrația de magneziu în urină, aspect legat de prevenirea dezvoltării cristalelor care formează pietre la rinichi. Potrivit unui articol publicat în „Journal of the American Herbalists Guild”, se administrează 4-5 ml tinctură de rădăcină de shatavari, de trei ori pe zi.

Potrivit unor studii recente, shatavari contribuie la prevenirea ruperii colagenului, ceea ce prelungește menținerea elasticității pielii

Stimulează producţia de insulină

Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, shatavari s-a dovedit eficient în tratarea ulcerelor gastrice induse de medicamente. Tot în dreptul plantei se poate menționa efectul remarcabil asupra aparatului reproducător feminin. La acest nivel, shatavari hrănește și tonifică organele, curățând sângele și favorizând buna funcționare a acestei părți a corpului uman. Totodată, compușii din această plantă stimulează producția de insulină, fiind astfel de folos împotriva diabetului de tip II. De altfel, mai mulți cercetători susțin că această abilitate a shatavari ar deține cheia dezvoltării de noi tratamente împotriva bolii. Planta se poate administra sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu pulbere de rădăcină de shatavari la o cană cu apă fierbinte. Se consumă două reprize pe zi.