Main menu

header

de Călin Popa şi Flori Pintea

Condiment nelipsit din bucătăria internațională, dafinul este concomitent un deliciu culinar și o plantă medicinală de excepție, cu proprietăți terapeutice apreciate de secole.

Remediu împotriva bronșitei și sinuzitei

Plantă cu simbolistică sacră în Antichitate, dafinul a fost utilizat secol după secol în gastronomie și în terapiile alternative, cercetările moderne confirmându-i o serie impresionantă de proprietăți. Astfel, sub formă de ulei esențial, planta este un redutabil remediu împotriva simptomelor respiratorii, capabilă de a elibera blocajele generate de excesul de mucus și astfel fiind eficientă împotriva bronșitei și sinuzitei. În același timp, dafinul acționează ca antiseptic, eliminând bacteriile, precum și ca antispasmodic, atenuând accesele de tuse. Se poate folosi cu ajutorul unui difuzor sau se pot inhala vapori din câteva picături de ulei esențial de dafin turnate în apă clocotită.

Alină durerile musculare

Potrivit unor cercetări, extractul de dafin poate fi utilizat cu succes pentru reglarea fluxului menstrual, întrucât planta relaxează mușchii uterului. Totodată, grație unor calități analgezice demonstrate, uleiul esențial de dafin atenuează durerile musculare și pe cele de articulații asociate cu reumatismul, artrita sau guta. Se diluează câteva picături într-un ulei purtător și se masează zonele afectate. De asemenea, ca antibacterian, dafinul accelerează vindecarea rănilor superficiale. Se aplică local, cu un bețișor cu vată îmbibat în ulei esențial de dafin.

Stimulează apetitul!

Dafinul este un excelent aliat al sănătății digestive. Planta echilibrează procesele care au loc la nivelul stomacului, stimulează apetitul și atenuează efectele unui regim alimentar defectuos. Sub formă de ulei esențial, este un aliat împotriva balonării, a acumulării de gaze și a disconfortului abdominal. Diluat într-un ulei purtător, uleiul esențial de dafin se aplică prin masaj local la nivelul stomacului. Se poate picura și pe o compresă caldă, care se menține, apăsându-se ușor, pe locul dureros.