Main menu

header

852 7 2de Călin Popa şi Anca Flondor

Condiment special, cu un gust exotic, unic, melegueta este „rudă” cu piperul și cu cardamomul, dar se deosebește de acestea prin anumite proprietăți terapeutice care îl singularizează.

„Omoară” bacteriile periculoase

Originar din zonele de coastă din Golful Guineii, din Africa, melegueta are o îndelungată tradiție de utilizare deopotrivă în gastronomia din această parte a lumii, precum și pentru proprietăți vindecătoare demonstrate în timp. Cercetările moderne au adus în prim-plan acest condiment remarcabil, care aduce organismului nenumărate beneficii. De pildă, extractul de melegueta are proprietăți antimicrobiene, datorită unei galerii de compuși fenolici. Experții au pus în evidență până în prezent capacitatea condimentului de a elimina bacterii periculoase, precum Salmonella typhi, Staphylococcus aureus și Pneumonia Klebsiella.

Leac pentru diaree

Extractele de semințe de malagueta pot fi utilizate pentru tratarea tulburărilor gastrointestinale, cum ar fi durerile de stomac, diareea, ulcerul sau paraziții intestinali. Ca furnizor de fitonutrienți (terpenoizi, alcaloizi, flavonoizi, saponină), condi- mentul oferă protecție în fața ulcerului și este frecvent utilizat pentru prevenirea și abordarea problemelor intestinale. Pe de altă parte, utilizarea regulată a melegueta în dietă ajută la ușurarea digerării alimentelor, acționând împotriva constipației și balonării. De asemenea, amintiții fitonutrienți din melegueta anulează efectele radicalilor liberi și întăresc sistemul imunitar. Melegueta a demonstrat, de-a lungul timpului, capacitatea de a accelera semnificativ vindecarea rănilor, întrucât conține o cantitate mare de tanin, substanță renumită pentru proprietatea de a calma mucoasele inflamate. În aceste condiții, condimentul este utilizat pe scară largă pentru tratarea arsurilor și rănilor superficiale. Totodată, melegueta s-a dovedit împotriva schistosomiazei, boală provocată de larve parazitare și care afectează tractul urinar sau intestinal.

Redutabil antiinflamator, melegueta calmează durerile generate de reumatism

Friptură în crustă de melegueta

Ingrediente: 2 dovlecei, 2 cartofi dulci, 2 fire de ceapă verde, 1 linguriță cu melegueta, 2 file-uri pentru friptură, 1 lingură cu lapte praf, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu ulei, 100 ml vin roșu, 1 lingură cu supă de vită.

Mod de preparare: se elimină capetele dovleceilor, apoi aceștia se taie în felii ovale, cartofii dulci se curăță și se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare, timp de câteva minute. Ceapa verde se separă - frunze și parte albă, iar boabele de melegueta se râșnesc pulbere. Carnea se condimentează cu puțină sare și se trece prin melegueta, presând ușor, astfel încât condimentul să acopere integral fileurile. Se pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt, se aranjează dovleceii, se stropesc cu ulei și se introduc în cuptorul încins la 200 de grade Celsius, până când se rumenesc. Cartofii se strecoară, apoi se zdrobesc împreună cu jumătate din cantitatea de unt, condimentându-se la final cu sare și piper. Se încălzește o tigaie, se pune restul de unt, iar carnea se frige câteva minute pe fiecare parte. Pentru sos, se călește un minut partea albă de ceapă, tocată fin, în puțin ulei de măsline, se toarnă vinul, supa și laptele și se menține pe foc mic până se îngroașă. La servire, se așază alături friptura, dovleceii și cartofii, se stropește totul cu sos și se ornează cu frunze de ceapă verde.