Main menu

header

854 9 1de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Zorelele, care se mai numesc popular Bună Dimineața, sunt specii de plante ornamentale agățătoare, extrem de apreciate, însă ce nu se știe despre ele este faptul că pot fi folosite și în scop medicinal. Rădăcina, utilizată sub formă de pulbere, tinctură sau infuzie, ajută la vindecarea mai multor afecțiuni, datorită substanțelor active din compoziție.

Alungă insomnia

Zorelele conțin rășină și săruri minerale și, de ani buni, sunt folosite în terapii ce vizează congestiile cerebrale, episoadele de epilepsie, insomnie și chiar tulburările de memorie. Pacienților care se știu cu astfel de afecțiuni, li se recomandă planta sub formă de infuzie în cure de trei-patru ori pe an, cu pauze de 40-50 de zile între ele. Puneți 20 g rădăcină uscată de zorele în 300 ml apă clocotită și acoperiți vasul pentru zece minute. Apoi, strecurați lichidul și beți-l călduț, neîndulcit. Faceți acest lucru în fiecare dimineață și seară, timp de zece zile. După, urmați o pauză, și reluați tratamentul. Specialiștii recomandă combinația de zorele cu gingko biloba, tot sub formă de infuzie, pentru efecte mai rapide în îmbunătățirea memoriei. Puneți cantități egale de plantă într-un vas cu apă fiartă, 250-300 ml, și acoperiți vasul. Conținutul se bea de două ori pe zi, timp de 30 de zile, în cure de două ori pe an.

Reglează menstruația

Consumul regulat de zorele reglează menstruația și ajută în cazul deranjamentelor intestinale. Se recomandă pulberea din rădăcină uscată, care se prepară foarte simplu. Din 25-30 g plantă rasă, apoi bătută bine, eventual, într-un morjar, până când devine praf. O jumătate de linguriță cu zorele se amestecă într-un pahar cu apă de 100 ml și se bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de zece zile. În cazul în care vă confruntați frecvent cu probleme digestive, crampe abdominale sau arsuri, puteți continua tratamentul până când trece disconforul. Iar pentru durerile menstruale, acestea nu vor mai fi atât de intense, dacă veți consuma pulberea cu câteva zile înainte de acea perioadă din lună.