Main menu

header

de Ana Trifan

Cătuşnica (Nepeta cataria), numită şi iarba-mâţei, iarba-vântului, iarbă-flocoasă sau menta-mâţei, este o plantă erbacee meliferă, cu miros aromatic, înrudită cu menta. Are flori albe, lila sau roşiatice şi este cunoscută pentru proprietăţile tonice, excitante. Planta este originară din zona mediteraneană a Europei, dar s-a adaptat foarte repede în Asia, Africa şi pe continentul american. De obicei, jucăriile pisicilor impregnate cu Nepeta cataria au asupra felinelor efect afrodiziac. Durata de acţiune a substanţei excitante (nepetalactonă) asupra mâţelor este de 5-10 minute.

Adio insomnii!
Cătuşnica tratează insomniile, are efect relaxant şi sedativ. Pentru calmarea insomniilor se pregăteşte o infuzie din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă şi se bea seara, cu o oră înainte de culcare. Însă, trebuie folosită cu atenţie, pentru că în cantităţi mari are efect halucinogen şi tranchilizant. Are o acţiune asemănătoare cu cea a marijuanei, creând o stare de euforie.

Stimulează producerea sucului gastric
Planta poate fi folosită pentru producerea sucului gastric, are efect carminativ (elimină gazele), este un bun antispastic, astringent şi diuretic. De asemenea, stimulează transpiraţia şi reduce febra. Ajută la eliminarea viermilor intestinali şi acţionează ca un antiseptic mediu.

Reglează menstruaţia
Din planta crudă se poate obţine un suc ce poate fi consumat pentru efectul de reglare a ciclului menstrual. În plus, calmează migrenele şi elimină stresul şi stările nervoase.

Compresele stopează sângerările
Local, se pot pune comprese din această plantă, pentru a vindeca diverse boli de piele sau pentru a calma pişcăturile de insecte, durerile cauzate de arsuri sau pentru a stopa sângerările date de tăieturi. Compresele obţinute din planta zdrobită se aplică pe zonele afectate.

Îşi pierde proprietăţile prin fierbere
De la cătuşnică sunt folosite în medicina naturistă, în special, frunzele şi florile. Poate fi găsită în aproape toate magazinele de produse naturiste, întreagă, cu tot cu bulb, doar flori sau frunze, pulbere, tinctură sau capsule. Pentru ca planta să nu îşi piardă calităţile terapeutice, trebuie să fie folosită ca infuzie, şi nu fiartă. Fierberea face ca uleiurile volatile să se evapore.
Cătuşnica mai poate fi folosită ca tratament şi pentru alte probleme medicale cum ar fi: răceli, gripe, gât inflamat, sinuzite şi bronşite; pojar, vărsat de vânt; diaree, crampe abdominale şi colici, indigestie, flatulenţă, hemoroizi.

- Cătuşnica deţine un ulei volatil numit nepetalactonă, care se găseşte în bulbii microscopici situaţi pe staminele şi pe frunzele plantei. Acest ulei este eliberat atunci când un animal trece pe lângă plantă sau cineva îi rupe frunzele

Alungă durerile gingivale

Ceaiul de cătuşnică poate fi folosit pentru spălarea ochilor, atunci când aceştia sunt afectaţi de alergii sau de infecţii virale. Tot cu ajutorul acestei infuzii se remediază şi durerile de dinţi sau de gingii. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă cu plantă mărunţită, peste care se adaugă o cană cu apă fierbinte. Se acoperă timp de un sfert de oră, se strecoară şi se consumă de două ori pe zi sau se fac spălături.