Main menu

header

858 6 1de Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea

Umflarea cauzată de excesul de lichid poate afecta orice parte a corpului, dar este observată mai mult în mâini, brațe, glezne și picioare. Cauzele edemelor sunt diverse: sedentarismul, aportul excesiv de sare, unele medicamente, tulburările hormonale, tromboflebita, precum și alte probleme de sănătate. Cum pot plantele să diminueze retenția de lichid în organism, aflați de la doctorul Marius Chipurici, medic primar de farmacologie clinică.

„Creșterea permeabilității capilare este una dintre cauze”

- Ce este edemul?

- Edemul reprezintă umflarea diferitelor zone ale corpului, ca urmare a acumulării excesive de lichid la nivelul țesuturilor. Lichidul de edem poate fi sărac în proteine (transudat) sau bogat în proteine (exudat).

- Care sunt cauzele apariției edemelor?

- Cauzele fiziopatologice ale edemelor sunt: perturbarea funcționării vaselor limfatice, creșterea permeabilității capilare, creșterea presiunii hidrostatice a sângelui în venule (vase de sânge care asigură circulaţia de retur) și capilare, scăderea presiunii date de substanțele organice din plasmă, retenția de sodiu și de apă în organism. În funcție de cauze, există manifestări locale sau manifestări generale. Edemele locale pot fi de mai multe tipuri: edem prin obstrucție venoasă (mai frecvent la membrele inferioare), edem limfatic (apărut din cauza obstrucției cronice a vaselor limfatice), edem inflamator (de tip exudat), edem alergic, edem pulmonar (complică bolile cardiace severe, mai rar fiind determinat de alte cauze), hidropizie - edem în cavitățile preformate (ascită, hidrotorax, hidropericard). Edemele generale se împart în: edem cardiac, edem renal, edem nutrițional, anasarcă (forma extremă de edem generalizat).

„Este necesar un aport mare de apă!”

858 6 2- Prin ce remedii naturale poate fi combătut edemul?

- Edemul poate fi combătut, la modul general, cu diuretice, medicamente care cresc eliminarea de apă din organism. Pe de altă parte, remediile naturale sunt reprezentate de peste 200 de produse vegetale care dezvoltă acțiune diuretică. Totuși, doar câteva sunt recunoscute în fitoterapia modernă. Ceaiurile sunt cele mai folosite, deoarece pentru un efect diuretic este necesar un aport mare de apă. Principiile active din plante au și efecte spasmolitice și/sau antibacteriene. Unele plante conțin potasiu și acid silicic, care potențează efectul diuretic, stimulând diureza.

- Ce plante au în compoziție ceaiurile recomandate?

- Cele mai eficiente ceaiuri se obțin prin asocierea între două plante bogate în uleiuri volatile, la care se adaugă produse vegetale, ce conțin saponine/flavonoide și plante care au rol de corector de gust, precum ștevia. Un ceai diuretic puternic se obține din combinația a șase plante: fructe de ienupăr, coada-calului, osul iepurelui, pătrunjel, fructe de fenicul, frunze de mentă. Pentru prepararea infuziei, este nevoie de 1-2 lingurițe cu plante la o cană cu apă. Preparatul din plante se va acoperi pentru 20 de minute. Se vor consuma trei căni cu ceai pe zi.

„Unele principii active pot fi administrate pe cale injectabilă”

- Ce proprietăți au plantele respective?

- O mulțime de plante exercită efecte antiedem, prin intermediul principiilor active, care intensifică circulația sangvină și cresc eliminarea unor substanțe cu rol în patologia edemului, precum acidul uric. Ienupărul, pătrunjelul, țelina și leușteanul sunt unele dintre aceste plante. Din altă categorie, fac parte osul iepurelui, coada-calului, dar și frunzele de mesteacăn alb, splinuța și troscotul. Ca mecanism de acțiune, în funcție de substanțele active, putem vorbi despre creșterea irigării renale cu eliminarea unei cantități mai mari de urină. Fructele de fenicul și frunzele de mentă conțin compuși volatili, care favorizează eliminarea apei din organism și combat durerea în zona renală. Acestea au acțiune antiseptică și antibacteriană.

- Cum se administrează preparatele fitoterapice?

- Calea de administrare este multiplă. Avem administrări pe calea orală (digestivă) la majoritatea preparatelor (pulberi, extracte, decoct, macerat, infuzie). De asemenea, există administrarea cutanată, prin uleiuri, creme, cataplasme, unguente, loțiuni, sau prin inhalație, în cazul uleiurilor volatile. Se pot folosi spălături, gargarisme. Mai rar, unele principii active pot fi administrate pe cale injectabilă.

„Tratamentul trebuie să fie de scurtă durată”

- Pe ce durată se administrează tratamentul naturist?

- În edeme, tratamentul trebuie să fie de scurtă durată. De pildă, ceaiului din cele șase plante este recomandat timp de cinci-şapte zile. Vor urma 14 zile de pauză. În cazul infuziilor pe bază de osul iepurelui, este nevoie de o cură de patru-cinci zile, urmată de administrarea unei alte plante cu efect diuretic. Tratamentul inițial se poate relua după 14-15 zile.

- Cum poate fi prevenită această problemă de sănătate?

- Este necesar să avem grijă de buna funcționare a principalelor sisteme care reglează homeostazia organismului. Acest lucru se poate face prin mișcare periodică, de tip cardio, 20-30 de minute pe zi, alimentație sănătoasă, normocalorică, cu multe legume și grăsimi nesaturate. Remediile naturiste, în special ceaiurile, pot ajuta foarte mult în această privință.

„Sunt recomandate sărurile de potasiu, magneziu, microelementele și vitaminele hidrosolubile”

- Cum ar trebui să arate regimul alimentar al persoanelor care se confruntă cu edeme?

- În cazul edemelor de orice natură, dieta adoptată ar trebui să conțină: orez, grâu, supă de pui cu condiment, lapte, caimac, unt, praz, ridiche, sparanghel, ghimbir, cartofi, castravete, ceai negru. Alimentele interzise sunt carnea de porc, berbec, vită, bivol, pește. De asemenea, trebuie evitate unele fructe care conțin proteine (perele, avocado), salata verde crudă (conține oxalați care pot crea pietre la rinichi, blocând funcția excretorie), iaurtul, fasolea, mazărea, susanul, zahărul, oțetul, mâncărurile grele, morcovul, dovleacul, băuturile reci, băuturile alcoolice.

- Ce minerale și vitamine sunt indicate?

- În general, în edeme putem folosi sărurile de potasiu, magneziu, microelementele (seleniu, mangan, molibden) și, în special, vitaminele hidrosolubile (B1, B6, B12, C), care acționează prin modificarea transportului de apă prin membranele celulare, iar la nivelul rinichilor favorizează excreția.

„În cazul în care edemul este instalat, cantitatea de lichide trebuie să fie controlată la circa doi litri pe zi“

„Pătrunjelul şi ţelina au efecte abortive“

858 6 3- Ce contraindicații pot avea remediile naturiste cu efect antiedem?

- În graviditate, administrarea acestora poate avea contraindicații relative sau absolute. De exemplu, produsele antiedem din familia apiaceae (pătrunjel și țelină) sunt total contraindicate în sarcină, deoarece conțin miristicină și apiol. Pe lângă efectele diuretice, acestea au și efecte uterostimulente, abortive (produc avortul). Totodată, administrarea tratamentului naturist în insu- ficiența renală cronică reprezintă o altă contraindicație. Copiii mici, bătrânii, cei cu boli cronice, cei cu medicație alopată trebuie să ajusteze dozele și timpul de administrare. În funcție de natura compușilor activi și de cantitatea administrată, pot exista reacții nespecifice nedorite ca: greață, vărsături, diaree, creșterea enzimelor hepatice, fenomene de iodism, tulburări de ritm (aritmii cardiace), reacții alergice.