Main menu

header

861 7 1de Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu

Maghiranul, căruia i se mai spune măghiran sau măgheran, este o plantă aromatică medicinală folosită încă din Antichitate datorită numeroaselor proprietăți. Printre acestea, amintim acțiunile antiinflamatoare, antibacteriene, digestive, antispastice sau sedative. În scop medicinal, se folosesc frunzele proaspete sau uscate sub formă de infuzie, tinctură sau catapalsmă.

Indicat pentru circulația periferică deficitară

Printre secretele medicinale pe care le ascunde maghiranul se numără capacitatea de creștere a sistemului imunitar, astfel încât acesta să funcționeze la capacitate maximă în fiecare anotimp. Totodată, planta este un remediu natural recomandat în cazul răcelilor, însoțite de stări febrile, migrene și chiar stări de anxietate. Se recomandă infuzia de maghiran, în fiecare dimineață și seară, pentru întărirea sistemului imunitar. Puneți 500 ml apă la fiert și adăugați două lingurițe cu plantă. Acoperiți vasul și după ce s-a răcit împărțiți lichidul în două. O cană o beți după micul dejun și a doua, înainte de culcare. Infuzia ajută și în cazul bolnavilor care se confruntă cu tuse seacă sau chiar cu astm, situație în care se recomandă câte trei căni pe zi, după mesele principale, în cure de câte două săptămâni, la interval de o lună. Maghiranul este indicat şi celor care au dureri de picioare sau au probleme cu circulaţia periferică, obosesc mai repede și simt frecvent contracții musculare. În asemenea situații planta se consumă tot sub formă de ceai sau infuzie, pe cale orală, sau se pot face băi locale cu o infuzie mai concentrată, cinci-șase lingurițe cu maghiran, la un litru de apă, măcar câte două-trei zile pe săptămână. Dacă suferiți de insomnie, beți câte o cană cu infuzie seara, cu o oră înainte de culcare, timp de 15-20 de zile, nu doar la nevoie. Fitoterapeuţii susţin că efectele relaxante şi odihnitoare ale maghiranului se datorează uleiurilor volatile, dar mai ales al vitaminelor A şi C.

Adjuvant pentru epileptici

Dacă suferiți de rinită, colică stomacală sau depresie severă, consumați maghiran sub formă de tinctură pe care o preparați din 30-40 g plantă uscată peste care turnați 500 ml alcool de 60 de grade. Puneți vasul într-un loc umbros sau la rece, timp de șapte zile. După o săptămână, strecurați tinctura într-un alt vas cu capac și luați din ea în fiecare zi, dimineața și seara, câte o linguriță, timp de zece zile. Pentru cazuri mai severe, puteți prelungi tratamentul cu încă o săptămână. Tot tinctura este recomandată și pacienților care suferă de epilepsie. În astfel de situații, este nevoie de câteva cure pe an, minimum trei, a câte 15-20 de zile. După cele trei mese principale, luați câte o linguriță cu tinctură. Cine nu suportă gustul poate dilua lichidul într-un pahar cu apă. Planta este de ajutor și femeilor care au disconfort accentuat în perioada menstruală.

Maghiranul induce o stare de dispoziţie bună, fiind un remediu foarte bun pentru depresii, stări anxioase, dar şi diferite nevroze

Vindecă pruritul

Frunzele de maghiran pot fi folosite sub formă de cataplasmă, ce se aplică pe răni, arsuri solare, vânătăi, mușcături de insecte, inclusiv pe zonele cu prurit. Dacă aveți astfel de leziuni, luați câteva frunze de maghiran, spălați-le bine, apoi zdrobiți-le până devin umede, și aplicați-le direct pe locul cu probleme. Lăsați-le să acționeze 30-50 de minute și după ce ați îndepărat frunzele nu spălați, nu clătiți. Faceți tratamentul măcar o dată pe zi, până se vindecă zona.