Main menu

header

864 9 1de Ştefania Băcanu şi Gabriela Comşa

Gheara-mâţei este o plantă cu numeroase efecte terapeutice pentru organismul uman. Datorită conţinutului bogat în vitaminele A, B2 şi C, fier, mangan, magneziu, fosfor, seleniu şi proteine, florile și rădăcina plantei sunt folosite ca medicament tradițional pentru multe probleme și afecțiuni.

Calmează crizele de astm

Studiile au arătat că acidul folic care se găseşte în compoziţia plantei poate ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii generale a ochilor, în special a celor care au probleme cu vederea şi suferă de conjunctivită. În acest caz, se recomandă ceaiul din florile de gheara-mâţei, uscate, preparat mai concentrat, din 25-30 g plantă, adăugată la 400 ml apă. Se dă într-un clocot şi se lasă la răcit. Apoi, luaţi două dischete demachiante, înmuiaţi-le în ceai şi puneţi-le pe ochi. Faceţi asta de două, trei ori pe zi, două săptămâni. Cu acelaşi ceai, mai puteţi face spălături locale cât de des puteţi şi asiguraţi-vă că ochii intră în contact cu lichidul. Consumul regulat de ceai mai ajută şi la îmbunătăţirea metabolismului şi ameliorează crizele de astm. În acest caz, beţi câte o cană cu ceai cald, seara, îndulcit cu o linguriţă cu miere.

Previne artrita

Această floare are acţiune terapeutică antiinflamatoare, antivirală, diuretică şi detoxifiantă. De aceea, preparatele pe bază de gheara-mâţei ajută în cazuri de gută, reumatism, artrită, osteoartrită, ameliorează durerile de cap şi reduce inflamaţiile şi colesterolul. În cazul artritei, există studii ce sugerează că cei care prezintă risc ridicat de a dezvolta această afecţiune, pot preveni apariţia ei prin consumul preparatelor pe bază de gheara-mâţei. De exemplu, crema pe care o puteţi pregăti singuri acasă. Aveţi nevoie de 100 g untură de porc nesărată şi 20 g flori proaspete de gheara-mâţei. Puneţi untura la topit şi, când devine lichidă, se adaugă florile proaspete. Se lasă la foc încet timp de zece minute, apoi se pune vasul într-un loc răcoros pentru 24 de ore. A doua zi, se aşază din nou recipentul pe foc, până se diluează untura şi se strecoară printr-un tifon curat. Alifia obținută se distribuie în cutii speciale pentru creme, se închid ermetic și se păstrează la răcoare. Folosiţi-o ori de câte ori este nevoie pe zonele cu probleme, genunchi, glezne, încheieturi, iar preventiv, măcar de trei-patru ori pe lună.

Gheara-mâței sprijină sistemul imunitar, ajută la combaterea infecțiilor şi contribuie la tratarea osteoartritei, o afecțiune extrem de frecventă, care provoacă rigidizarea articulațiilor și dureri

Opreşte căderea părului

Gheara-mâţei este o plantă ce oferă multiple beneficii pielii. Potrivit studiilor, are proprietăţi fotoprotectoare şi are capacitatea să protejeze împotriva arsurilor solare, mult mai bine decât cremele obişnuite cu factor de protecţie, iar tinctura poate fi utilizată în tratarea calviţiei şi a sebumului în exces de la nivelul scalpului. Uscaţi 30-40 g rădăcină de plantă, apoi puneţi-o într-un vas, peste care agăugaţi două pahare cu alcool alimentar de 50 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de două săptămâni. După această perioadă, lichidul se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Astfel, după ce aţi obţinut soluţia, înainte de fiecare spălare pe păr, aplicaţi pe scalp tinctura cu ajutorul unei dischete demachiante. Lăsaţi-o să acţioneze două-trei ore, apoi spălaţi bine. Faceţi acest tratament cel puţin două luni şi repetaţi procedura pentru rezultate rapide şi vizibile.