Main menu

header

de Elena Şerban

Fructele de zmeur, prăjiturile, dulceţurile sau băuturile din fructe de pădure sunt toate delicioase. Aromate şi uşor răcoritoare, fructele de zmeur nu sunt singurele beneficii ale rugului de Rubus idaeus.

Scad aciditatea gastrică
Frunzele uscate de zmeur, singure sau în amestec cu frunze de nuc şi de afin, pot fi folosite pentru prepararea unui excelent ceai medicinal. Acesta scade aciditatea gastrică şi combate diareea, tratând şi alte afecţiuni digestive. În medicina populară, ceaiul de frunze sau de ramuri tinere de zmeur mai este folosit în răceli, dureri de cap, stomac, inimă, iar ceaiul (decoct) de lăstari se bea seara, în caz de afecţiuni renale. Frunzele uscate sau cele proaspete zdrobite mai sunt folosite pentru tratarea rănilor, mulţumită acţiunii lor dezinfectante.
Frunzele de zmeur sunt folosite adesea ca depurative, ceaiul fiind excelent în eliminarea toxinelor din organism, oferindu-i acestuia o doză mare de vitalitate. Folosite tot sub formă de ceai (o mână de frunze la o cană cu apă), frunzele tratează afecţiunile buco-faringiene, datorită acţiunii lor antiseptice.

Leac pentru conjunctivită
De asemenea, ceaiul din flori de zmeur este utilizat extern pentru a vindeca una dintre cele mai frecvente boli ale ochilor: conjunctivita. În acest sens, înmuiaţi o bucată de cârpă foarte curată în infuzie, şi apoi aplicaţi peste zona afectată. Tot pentru uz extern se foloseşte un preparat realizat prin opărirea unei mâini de frunze uscate în 250 ml de apă clocotită. Această infuzie este deosebit de eficientă în cazul nevralgiilor dentare, al erupţiilor cutanate, dar şi al furunculelor.

Mugurii resorb chisturile ovariene
Mugurii de zmeur au şi ei un rol important în tratarea afecţiunilor ovariene. Astfel, dacă fierbeţi 50 g de muguri în 250 ml de apă veţi obţine un preparat foarte bun pentru ameliorarea simptomelor menopauzei (dureri de cap, usturimi în zona genitală etc.). În cazul doamnelor, un tratament cu ceai de muguri de zmeur ajută la resorbirea chisturilor ovariene sau a nodulilor mamari.
Aceiaşi muguri (la fel preparaţi) reduc indicele glicemic şi previn îmbătrânirea.

- Zmeura conţine xilitol, un îndulcitor folosit pentru prevenirea şi tratarea cariilor;
- Cercetări recente au arătat că un gel obţinut din zmeură uscată poate contribui la încetinirea evoluţiei diferitelor forme ale cancerului.