Main menu

header

865 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Condimentarea meniului zilnic este mult mai mult decât un plus de savoare. Potrivit unor cercetări de dată recentă, minunatele plante care aromează perfect orice fel de mâncare sunt adevărate infuzii de sănătate și au efecte benefice multiple asupra unui mare număr de afecțiuni sau de predispoziții de a dezvolta unele boli.

Acționează împotriva inflamației cronice

Într-un studiu recent, publicat de The American Journal of Clinical Nutrition, oamenii de știință detaliază felul în care au ajuns la concluzia că adăugarea de condimente în mâncare are impact asupra tensiunii arteriale. Cercetarea a evidențiat faptul că un consum constant de ierburi și condimente are acest efect benefic. Cei 63 de participanți la studiu cu cel puțin un factor de risc de boli de inimă au fost împărțiți în trei grupuri, fiecare primind un nivel diferit de condimente în mâncare (sărac - 0,5 grame pe zi, moderat - 3,3 grame pe zi, bogat - 6,6 grame pe zi). Toți voluntarii au urmat dieta timp de patru săptămâni, cu o pauză de două săptămâni la jumătatea intervalului. La finalul testelor, experții au concluzionat că grupul de participanți cu dietă bogată în condimente a avut cea mai semnificativă îmbunătățire a valorilor tensiunii arteriale. „Nu sunt surprinsă de aceste rezultate. Ierburile și mirodeniile sunt plante pline de nutrienți, cu compuși care au fost confirmați ca fiind benefici, în studii anterioare. În plus, utilizarea condimentelor în loc de sare este un ajutor în plus pentru controlul hipertensiunii”, detaliază Healthline Kristin Kirkpatrick, nutriționist la Cleveland Clinic Wellness Institute. De asemenea, condimentele oferă beneficii generate de acțiunea lor antiinflamatoare. „Studiile au arătat efectele pozitive ale condimentelor în cazuri de inflamație cronică, asociată cu diabet, cancer și multe alte boli”, adaugă specialistul Kayla Kirschner, de la Spitalul Lenox Hill, din New York.

Impact asupra diabetului zaharat de tip II

Potrivit specialiștilor, din multitudinea de condimente și ierburi disponibile, câteva se detașează din perspectiva acțiunii benefice asupra tensiunii arteriale. La reuniunea NUTRITION 2021 Live Online, a Societății Americane pentru Nutriție, oamenii de știință de la Universitatea Penn State și Universitatea Clemson au prezentat concluziile a două studii care au descoperit beneficiile consumului de ierburi și condimente pentru sănătatea cardiovasculară. O cercetare a constatat că adăugarea de ierburi și condimente la mese ajută la reducerea tensiunii arteriale în cazul persoanelor cu risc de boli de inimă, iar cealaltă a asociat suplimentele de condimente cu impactul asupra diabetului zaharat de tip II, notează healthline.com. „Am analizat un amestec de 24 de ierburi și condimente în diferite combinații. Recomand ca punct de plecare, deoarece sunt ușor de folosit, versatile și gustoase, coriandrul, ghimbirul, chimenul, usturoiul, boiaua de ardei, cardamomul, cimbrul, oregano și rozmarinul. Acestea sunt pline de proprietăți antioxidante, care sunt de folos nu doar inimii, ci și sănătății generale”, punctează Kanchan Koya, de la Institutul de Nutriție Integrativă din New York.

Sporesc imunitatea

865 8 2Piperul are efecte deosebite pentru persoanele care suferă de hipotensiune, ajutând la ridicarea nivelului tensiunii arteriale. De asemenea, acest condiment utilizat în bucătăriile din toată lumea are un efect antidepresiv și de stimulare a funcțiilor cognitive, inhibă dezvoltarea celulelor țesutului gras, contribuind astfel la controlul greutății corporale, creșterea absorbției nutrienților la nivelul intestinelor și stimularea imunității. Proprietăți similare sunt menționate de specialiști și în dreptul prafului de chili şi ardeiului iute, care scad colesterolul, favorizând pierderea în greutate și au, totodată, un rol deosebit în creşterea imunităţii, ajută la descongestionarea mucoasei plămânilor şi a nasului, combat ulcerul. La rândul său, salvia susține memoria, datorită în principal proprietăţilor sale antiinflamatoare şi antioxidante, care previn deteriorarea celulară. De asemenea, poate fi folosită pentru tratarea astmului bronşic, a artritei reumatice şi aterosclerozei. De altfel, alături de oregano, și scorţişoara ajută la îmbunătăţirea memoriei, prin stimularea funcţiilor creierului, fiind, de asemenea, un excelent antimicrobian, care opreşte creşterea şi dezvoltarea bacteriilor. Apreciatul condiment are și certe proprietăţi antiinflamatorii, anticoagulante, reduce agregarea trombocitelor, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, scăzând în acelaşi timp trigliceridele şi colesterolul. Încă un aspect benefic pe care îl are scorțișoara asupra organismului este faptul că previne blocarea capilarelor. Totodată, o altă vedetă a impactului asupra sănătății este deliciosul pătrunjel, un condiment des folosit, mai ales în bucătăria tradiţională românească. Printre cele mai importante beneficii ale acestei plante-medicament este capacitatea de a lupta împotriva cancerului, prin inhibarea formării tumorii, mai ales la nivelul plămânilor. De asemenea, fiind o bogată sursă de nutrienţi - vitamina C, betacaroten, acid folic - pătrunjelul protejează inima.

„Descoperirile noastre sugerează că adăugarea de ierburi uscate și condimente la rețetele făcute în mod obișnuit are un efect benefic asupra tensiunii arteriale, care reprezintă un factor de risc major pentru bolile de inimă“ (Kristina Petersen, Penn State College of Health and Human Development, Pennsylvania)

Ţin sub control nivelul colesterolului

Un alt studiu recent pune în evidență o legătură între suplimentele de condimente și nivelul mai scăzut de colesterol la persoanele cu diabet de tip II. „Cercetările sistematice asupra articolelor disponibile despre ghimbir, scorțișoară, turmeric, curcumină și curcuminoizi sugerează asocierea acestora cu un profil lipidic îmbunătățit. Aceste condimente pot oferi un beneficiu pentru persoanele cu diabet zaharat de tip II și niveluri nesănătoase de colesterol”, explică Sepideh Alasvand, de la Universitatea din Carolina de Sud. Într-adevăr, amintitul ghimbir este foarte bogat în antioxidanți, ajută la relaxarea vaselor de sânge, la stimularea circulaţiei şi calmarea durerilor, reducând, în același timp, balonarea și spasmele abdominale. Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, acest condiment cu gust pregnant este indicat pentru prevenirea şi tratarea Alzheimer, artritei sau cancerului. Potrivit specialiștilor, și curcuma are un rol deosebit în prevenirea şi tratarea bolilor intestinale inflamatorii, colită ulcerativă, artrită reumatoidă sau fibroză chistică. De asemenea, poate fi utilizată pentru prevenirea afecţiunilor hepatice. Datorită faptului că este bogată în antioxidanţi, este considerată deosebit de benefică în lupta împotriva cancerului şi a inflamaţiei articulaţiilor.