Main menu

header

de Anda Postolache

O dată cu venirea toamnei ne putem bucura de gustul şi de virtuţile terapeutice ale strugurilor. Aceştia au un conţinut mare de vitamine, în special de B1, B2, B6, A, C, PP şi K. De aceea este binevenită pentru organismul nostru o cură de struguri, aşa cum, în general, este bine să consumăm cât mai multe fructe de sezon. Fiecare fruct este mai bogat în vitamine atunci când este momentul lui natural de coacere.

Utili în eliminarea acidului uric
Cura de struguri pe o anumită perioadă ne asigură remineralizarea organismului cu potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor, mangan, iod, fluor, cobalt, zinc. Strugurii au o acţiune depurativă, datorită sărurilor de potasiu, fapt ce ajută organismul să se detoxifieze. Reziduurile azotoase, urice şi biliare vor fi mai uşor eliminate, calitate ce recomandă strugurii în orice cură sănătoasă de slăbire.
Trebuie să avem în vedere că natura nu mai are puritatea pe care o avea în vremea bunicilor şi a părinţilor noştri, astfel că strugurii sunt în general stropiţi împotriva dăunătorilor şi trebuie bine spălaţi înainte de a fi consumaţi.
Cura de struguri are o acţiune de normalizare a tensiunii arteriale, fiind benefică şi pentru hipertensivi, şi pentru hipotensivi. Mai au o acţiune tonică asupra muşchiului cardiac, dar sunt indicaţi şi persoanelor cu probleme de rinichi. Este un fruct foarte bine primit de stomac, nu îngreunează digestia şi poate fi mâncat în cantităţi mari.

Rezervă de energie pentru sportivi
Cercetările au arătat că zaharurile din struguri se depun în ficat şi în muşchi sub formă de gligocen şi la orice efort se transformă în glucoză, acest lucru recomandând strugurii pentru sportivi. Este indicat ca, pe parcursul curei de struguri, o mare cantitate să fie consumată sub formă de suc. Acest lucru scuteşte organismul de conţinutul mare de tanin din coaja fructului, dar şi de eliminarea prea multor sâmburi.