Main menu

header

874 8 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Pe numele său științific Mimosa Hostilis, „arborele pielii”, originar din regiunea de nord-est a Braziliei, a fost în atenția medicinei tradiționale din timpuri imemoriale, datorită rădăcinilor sale, care au proprietăți vindecătoare uimitoare.

Vă scapă de stresul posttraumatic

Rădăcina „arborelui pielii” este renumită pentru capacitatea de a ușura sistemul nervos de tensiune. Prin tradiție, atunci când pulberea de rădăcină este consumată sub formă de băutură, are proprietăți antidepresive, ajutând persoanele care trec prin perioade de dificultăți mintale să depăşească traumele psihice, de la anxietate la sindrom posttraumatic. De altfel, această plantă este folosită de secole și figurează ca element de bază al medicinei naturiste în Brazilia și Mexic. Pulberea de rădăcină de „arborele pielii” are un conținut foarte mare de tanin, ceea ce o face un coagulant natural al sângelui, foarte popular și eficient. Taninurile din plantă acționează ca factor astringent, îngustează țesuturile, opresc sângerarea și favorizează vindecarea în special prin proprietatea „arborelui pielii” de a susține producerea de colagen, notează medsnews.com.

Cicatrizează arsurile în timp record

Dată fiind capacitatea „arborelui pielii” de a accelera dezvoltarea de țesut nou, planta reprezintă un tratament natural pentru îngrijirea țesuturilor afectate de diverse plăgi și arsuri, acțiune uimitoare care a devenit cunoscută în întreaga lume după dezastrul de la San Juanico, din Mexic. În anul 1984, explozia unui depozit de gaze naturale a afectat peste 3.000 de oameni, care au suferit arsuri. Din cauza lipsei de medicamente pentru un număr atât de mare de persoane, rănile au fost tratate cu scoarță de „arborele pielii”, sub formă de pudră aplicată direct pe leziuni. Rezultatele i-au uluit chiar și pe medici: pacienții cu arsuri pe 60% din suprafața corpului au început să arate primele semne de cicatrizare a pielii după 15 zile, iar după 90 de zile, pielea era vindecată în totalitate. Aceste beneficii au fost confirmate un an mai târziu, când preparatele pe bază de „arborele pielii” au fost utilizate din nou pentru tratarea persoanelor rănite în urma celui mai mare cutremur din istoria Americii de Nord.

Pont. „Arborele pielii” este utilizat inclusiv pentru tratarea bolilor de stomac

Extractul din scoarţa „arborelui pielii” tratează ulceraţiile

Tratează alopecia

Pe lângă amintitele taninuri și saponine, „arborele pielii” conține flavone, catechine, fitosteroli, zaharide, polifenoli și saponozide. Studiile moderne au pus în evidență faptul că „arborele pielii” are proprietăți calmante, antiinflamatoare, antifungice și antimicrobiene. În aceste condiții, rădăcina de Mimosa Hostilis este un autentic antibiotic natural, de folos în tratarea infecțiilor, dar și a simptomelor afecțiunilor respiratorii, cum este tusea persistentă. În condițiile în care planta împiedică multiplicarea ciupercilor și bacteriilor dăunătoare, „arborele vieții” este unul dintre ingredientele principale într-o gamă largă de produse pentru sănătate, în principal cremele împotriva acneei, herpesului, eczemelor, zonei zoster, dermatozelor, alergiilor cutanate, roșeții pielii și chiar căderii părului. În același timp, extractul standardizat de taninuri obținut din scoarța acestui arbore s-a dovedit benefic în tratamentul ulcerațiilor la nivelul piciorului.