Main menu

header

874 6 1de Camelia Onciu

Acum, mai mult ca oricând, prevenția și susținerea bunăstării imunitare reprezintă o preocupare majoră a oamenilor. Remediile pe bază de plante și tonicele de casă au fost folosite de secole pentru a trata problemele de sănătate, pentru a preveni bolile și pentru a crește vitalitatea. Cunoscut încă de la sfârșitul anilor ’70, așa-zisul cidru de foc e un tonic pentru sănătate care apără organismul împotriva răcelii și gripei, susținând imunitatea generală. Se prepară doar cu ingrediente din bucătărie.

Beneficii contra infecțiilor

Cidrul de foc este un remediu puternic care stimulează apărarea imunitară naturală a organismului. Conține oțet de mere infuzat cu usturoi, ghimbir, ceapă, hrean, miere și piper cayenne. Acest tonic este folosit pentru a preveni și trata răceala comună, gripa, durerea în gât, tusea, congestia sinusurilor și tulburările digestive. Este deosebit de util în timpul lunilor reci de iarnă, dar e bine să-l avem la îndemână pe tot parcursul anului. Ingredientele cidrului de foc lucrează împreună pentru a revigora și a restabili imunitatea prin stimularea apărării naturale a organismului. E recomandat în tot felul de infecții. Ajută la creșterea fluxului sangvin și la întărirea sistemului cardiovascular, sporind energia și vitalitatea. Preparatul conține probiotice și stimulează producția de enzime digestive.

Oțetul de mere are efecte antimicrobiene

874 6 2Oțetul de mere, în special soiul organic și nefiltrat, este bogat în enzime benefice și probiotice, făcându-l un excelent ajutor digestiv pentru dureri de stomac, greață, balonare și indigestie. Are efecte antimicrobiene împotriva E. coli, Staphylococcus aureus și Candida albicans. Ajută la extragerea compușilor medicinali din ingrediente, acționând și ca un conservant.

Usturoi și ceapă contra răcelii

Usturoiul are proprietăți antimicrobiene puternice cu spectru larg, inclusiv antibacteriene, antivirale și antifungice. S-a dovedit a fi benefic în prevenirea simptomelor răcelii și gripei, precum și în scăderea frecvenței răcelilor. Ceapa este bogată în nutrienți, fiind o sursă de potasiu și vitamine B6, B9 și C. Conține și quercetină, care ajută la reducerea inflamației, reglarea sistemului imunitar și repararea țesuturilor. În plus, quercetina diminuează simptomele alergice prin inhibarea eliberării histaminei.

Ghimbir și hrean pentru circulație

Ghimbirul este o plantă termogenă care acționează ca un vasodilatator pentru a îmbunătăți circulația. E și expectorant care subțiază și elimină mucoasa și congestia din plămâni, fiind excelent pentru ameliorarea simptomelor de răceală și gripă. Principalul său compus bioactiv, gingerolul, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care ajută la reducerea greței și indigestiei. Hreanul este excelent pentru atenuarea congestiei sinusurilor și a afecțiunilor respiratorii. Ajută la reducerea inflamației și e bogat în antioxidanți.

Piperul accelerează metabolismul

Piperul Cayenne aduce „focul” în cidrul de foc. Ridică temperatura internă a corpului și accelerează metabolismul. Stimulează circulația, ajutând la creșterea fluxului sangvin și ameliorarea congestiei, fiind deosebit de util la debutul simptomelor răcelii. Compusul bioactiv capsaicină ameliorează durerea prin reducerea cantității de substanță P, cunoscută pentru declanșarea semnalelor de durere.

Mierea calmează căile respiratorii

Mierea are proprietăți antimicrobiene puternice, inclusiv antibacteriene și antivirale, ceea ce o face foarte eficientă pentru infecțiile căilor respiratorii superioare. Efectele sale antiinflamatorii ajută la calmarea uscăciunii. Este foarte hrănitoare, fiind bogată în vitamine și minerale, precum și în polifenoli și flavonoide. Mierea ajută la îndulcirea cidrului de foc, temperând intensitatea gustului picant, făcându-l mai echilibrat și mai gustos.

Precauţii

Evitați să consumați acest remediu pe stomacul gol. Este de preferat să fie luat cu mâncare. Deoarece oțetul de mere este foarte acid, aveți grijă în caz de reflux acid sau ulcer gastric. Pentru a minimiza riscul de deteriorare a smalțului dentar sau de iritare a mucoasei esofagului datorită proprietăților sale acide, beți apă plată după sau diluați-l în apă înainte de a lua cidru de foc. Femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să întrebe medicul înainte de a începe un nou regim de sănătate. Oricine ia medicamente trebuie să ceară sfatul medicului asupra posibilelor interacțiuni.

Reţetă de cidru de foc

874 6 3Ingrediente: 1/2 cană cu ceapă tocată, 1/4 cană cu usturoi tocat, 1/4 cană cu ghimbir ras, 1/4 cană cu hrean ras, un praf de piper cayenne, oțet de mere, miere după gust. Opțional: turmeric uscat, baton de scorțișoară, felii de lămâie/portocală, echinacea.

Mod de preparare: combinați ceapa, usturoiul, ghimbirul, hreanul și cayenne într-un borcan. Adăugați oțet de mere pentru a acoperi ingredientele. Acoperiți cu capac și lăsați să stea la loc cald timp de trei-patru săptămâni. Agitați borcanul zilnic. Se strecoară ingredientele și se aruncă. Amestecați oțetul de mere infuzat cu miere, după gust. Se îmbuteliază cidrul și se păstrează la frigider.

Mod de administrare. Sprijin imunitar general: luați 1-2 linguri cu acest lichid pe parcursul lunilor de toamnă/iarnă. Băut direct sau diluat cu apă caldă și miere după gust. Simptome acute de răceală sau gripă: luați 1-2 linguri la primul semn de boală și repetați doza la fiecare trei-patru ore până când simptomele dispar. Ceai de plante: adăugați 1-2 linguri în apă fierbinte de lămâie sau ceai de ghimbir. Suc: adăugați 1 lingură în suc de portocale sau limonadă pentru copii. Sos pentru salată: se amestecă cu ulei de măsline și miere pentru a face vinegretă. Stropiți peste legumele fierte la abur. Încorporat în supă sau chili. Se adaugă la orez sau alte boabe fierte la abur.