Main menu

header

877 9 1de Ștefania Băcanu şi Mihaela Cotîrnea

Albăstreaua este o plantă care conține nutrienți esențiali ce includ vitamina B7, calciu, săruri de potasiu, mangan și taninuri, dar și un puternic antioxidant, adică vitamina C, în cantitate generoasă. De aceea, albăstreaua a devenit o plantă medicinală extrem de căutată și folosită, în numeroase afecțiuni. În scop terapeutic se utilizează florile proaspete, uscate sau abia înflorite, sub formă de ceai, infuzie sau tinctură.

Dizolvă pietrele de la rinichi

În popor, albastrelei i se mai spune floarea-grâului, albăstrica, albastrița, vinețica sau floarea-paiului, dar indiferent de nume, această planta este recunoscută pentru aportul pe care îl aduce în tratarea bolilor, în special în cazul infecțiilor urinare, al cistitelor și al insuficienței renale, datorită proprietăților diuretice, astringente, antibacteriene și antiinflamatoare. Astfel, infuzia de albăstrea ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi și la tratarea glomerulonefritei și a pielonefritei. Puneți la fiert 300 ml apă și după ce a dat într-un clocot opriți focul și adăugați o linguriță cu plantă. Acoperiți vasul și, după zece minute, strecurați și beți infuzia neîndulcită. Tratamentul presupune consumul a trei căni pe zi, după mesele principale, timp de zece zile, iar pentru probleme mai serioase sau dacă aveți sensibilitate și vă confruntați des cu cistită, puteți repeta remediul după 20 de zile de pauză. De asemenea, infuzia de albăstrea este utilă și persoanelor care se luptă cu mătreața și cojile de la nivelul scalpului. Dublați cantitatea menționată mai sus, adică 600 ml apă fiartă, la care adăugați două lingurițe cu plantă. Clătiți-vă părul după fiecare spălare, cel puțin de două ori pe săptămână, timp de trei luni. Dacă aveți părul lung, folosiți un litru de apă și aproximativ 30-40 g albăstrea.

Opreşte sângerarea gingiilor

Grație proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene, albăstreaua ajută la combaterea infecțiilor orale, sprijinind, astfel, tratamentul pentru faringită, micoză orală sau inflamație a mucoasei bucale. În astfel de situații se recomandă tinctura, pentru că este mai puternică. Astfel, puneți într-un vas cu capac 30 g flori uscate, peste care turnați 400 ml alcool de 40 de grade. Închideți recipientul și lăsați-l într-un loc răcoros pentru următoarele cinci zile. Apoi, strecurați și obțineți tinctura. Puneți într-un pahar 50-60 ml apă și 5-6 picături de soluție. Clătiți-vă gura de trei ori pe zi, după fiecare masă, și după igiena normală. Altfel, puneți 6-7 picături de tinctură pe un pansament steril și tamponați-vă gingiile și limba. Nu clătiți și nu beți nimic după, cel puțin 15 minute. Repetați șapte zile. Utilizată constant, soluția accelerează vindecarea rănilor și oprește sângerarea gingiilor. Mai mult decât atât, se pot realiza și băi cu tinctură de albăstrele, pentru combaterea iritațiilor pielii.

Albăstreaua ajută la calmarea ulcerelor stomacale și la îmbunățirea digestiei, iar conținutul ridicat de antioxidanți ai plantei ajută la detoxifierea ficatului

Stimulează pofta de mâncare

Ceaiul de albăstrea este recomandat persoanelor care slăbesc brusc, sau care pierd masă musculară văzând cu ochii. Cel mai probabil, acest fenomen este cauzat de pierderea poftei de mâncare sau o alimentație nesănătoasă. De aceea, specialiștii recomandă curele cu ceai din flori de albăstrea, timp de 14 zile, dimineața și seara, pentru stimularea poftei de mâncare. Se prepară din 250 ml apă și 20 g plantă puse la fiert. Se dă într-un clocot, se strecoară și se bea călduț, de regulă înainte de masă.