Main menu

header

878 9 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cele peste 500 de soiuri de passiflora continuă să reprezinte un areal imens de cercetare pentru specialiștii care deja au identificat o serie întreagă de beneficii terapeutice ale acestei superbe plante tropicale.

Utilă în insomnie

Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din SUA, passiflora are un remarcabil potențial de a atenua anxietatea, planta intrând în prim-planul formulelor de combatere a acestei afecțiuni, care a explodat mai ales în ultima perioadă. În cadrul unei cercetări la care au participat voluntari aflați înaintea unei intervenții chirurgicale, administrarea de ceai de passiflora le-a scăzut semnificativ nivelul de anxietate, notează revista „Anesthesia and Analgesia”. Passiflora există, de ceva vreme, în formulele naturiste care combat cu succes insomnia, planta având efect sedativ ușor, notează healthline.com. Potrivit datelor unui studiu publicat de revista „Phytotherapy Research”, voluntarii care au băut infuzie de passiflora timp de șapte zile au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a timpului și calității somnului. Potrivit unor cercetări de dată recentă, passiflora a intrat în atenția specialiștilor pentru capacitatea de contribui, alături de tratamentele standard, la vindecarea ulcerului, în special sub formă de extract, arată concluziile unei cercetări publicate de „BioMed Research International”.

Contribuie la regenerarea țesuturilor

Pe lângă florile spectaculoase, parfumate și cu valențe terapeutice, passiflora furnizează sănătății umane și un fruct deosebit, cu nenumărate beneficii. Fructul pasiunii conține calciu, fierul, betacaroten, vitaminele din grupa B şi vitamina C, având capacitatea de a calma sistemul nervos. În același timp, prin intermediul numeroșilor flavonoizi pe care îi conține, fructul-pasiunii tratează astmul, contribuie la regenerarea țesuturilor, la prevenirea bolilor de inimă și la sănătatea pielii.

PONT. Datorită potențialului antioxidant descoperit de cercetători, passiflora se află pe lista formulelor naturiste de combatere a efectelor radicalilor liberi.

Cheesecake cu cocos şi fructul pasiunii

Ingrediente. Pentru bază: ulei, 300 g biscuiţi digestivi, 50 g nucă de cocos deshidratată, 160 g unt topit, 25 g ulei de nucă de cocos, topit. Pentru umplutură: 560 g cremă de brânză, 250 g cremă de nucă de cocos, 400 ml lapte condensat, sucul de la 4 lime, 4 ouă. Pentru caramel: 100 g zahăr, 25 g unt, rom, 75 ml smântână, sare de mare, 3 fructul pasiunii.

Mod de preparare: pentru bază, se unge o tavă şi se lasă deoparte. Se pun biscuiţii şi nuca de cocos într-un blender şi se pasează bine, se toarnă untul topit şi uleiul de cocos şi se aşază amestecul în tavă, presând uşor, inclusiv pe margini. Se lasă să se răcească. Se încălzeşte cuptorul la 160 de grade Celsius. Pentru umplutură, se pun crema de brânză, crema de nucă de cocos şi laptele condensat într-un vas şi se bat cu un mixer electric timp de două minute. Se încorporează, treptat, sucul de lime, apoi ouăle. Se toarnă amestecul în baza de biscuiţi. Se coace timp de 50-60 de minute, apoi se scoate din tavă şi se lasă să se răcească complet. Pentru caramel, se pune zahărul într-o tigaie şi se încălzeşte foarte uşor, până se dizolvă complet, apoi se îndepărtează de pe foc şi se adaugă untul şi romul, smântâna şi puțină sare de mare, apoi se pune într-un castron, se acoperă și se lasă să se răcească timp de 30 de minute. Se amestecă pulpa de fructul pasiunii, apoi se toarnă peste prăjitură.