Main menu

header

880 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Cu o lungă tradiție de utilizare în medicina naturistă, trifoiul-de-baltă a demonstrat, de-a lungul timpului, proprietăți terapeutice de o mare întindere, iar cercetările moderne au confirmat o bună parte dintre aceste virtuți vindecătoare.

Calmează accesele de gută

Prin tradiție, trifoiul-de-baltă a fost utilizat pentru a calma accesele de gută, artrită reumatoidă și reumatism, întrucât are efect antiinflamator. În același timp, planta vine cu un istoric bogat de tratare cu succes a stărilor de epuizare și a slăbiciunii musculare. De asemenea, preparatele pe bază de trifoi-de-baltă au un renume consolidat pe direcția combaterii anumitor probleme de ordin digestiv, cum sunt indigestia și arsurile la stomac, sau mental, ca anorexia, scrie healthbenefitstimes.com. Trifoiul-de-baltă crește secreția de fluide digestive și îmbunătățește absorbția nutrienților, stimulând apetitul. Se poate administra sub formă de tinctură, preparată prin macerarea timp de o săptămână a 20 grame de frunze mărunțite de trifoi-de-baltă în 500 ml alcool de 40 de grade. Se strecoară și se administrează câte o lingură cu preparat, cu 30 de minute înaintea meselor.

Recomandat în hepatita cronică

Ca tonic general, trifoiul-de-baltă s-a dovedit un aliat în lupta împotriva afecțiunilor ficatului, inclusiv hepatită cronică şi virală. Se recomandă pulberea din frunze de plantă, care se obţine prin măcinare cu râşniţa electrică. Se administrează câte un vârf de cuţit cu pulbere, de trei ori pe zi, care se ține sub limbă timp de zece minute, după care se înghite. De asemenea, planta a fost utilizată de-a lungul timpului pentru a combate afecțiuni respiratorii cum sunt tusea uscată sau febra ge- nerată de răceală sau gripă. Planta se poate consuma sub formă de ceai, preparat din o linguriţă cu pulbere de trifoi-de-baltă la o cană cu apă clocotită. Lichidul se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară și se bea câte o cană cu infuzie înainte de mesele principale.

PONT. Băile de picioare într-o infuzie concentrată de trifoi-de-baltă - 20 de grame de plantă mărunţită la doi litri de apă clocotită, infuzată pentru 15 minute - ameliorează circulaţia periferică.