Main menu

header

de Cătălina Rafailă

Vâscul este considerat a fi o plantă de leac încă de pe vremea strămoşilor noştri. A fost mult timp o vegetală învăluită în mister, însă utilizată pentru bolnavii de epilepsie ca leac sfânt, cu acţiune sigură.

Reduce tensiunea arterială
Indicaţii terapeutice: boli de circulaţie, tensiune, arterioscleroză, tulburări renale, hemoragii, congestie cerebrală, prevenirea şi combaterea cancerului sau tulburări hormonale. Principiile active ce au proprietatea de a influenţa circulaţia pot scădea şi tensiunea. Usturoiul introdus în alimentaţia zilnică, alături de terapia cu vâsc, poate regla definitiv hipertensiunea.
Ceaiul de vâsc se prepară prin maceraţie la rece. Se pun într-un vas trei-patru linguriţe cu plantă mărunţită, peste care se toarnă 250 ml de apă rece. Se lasă la macerat şapte-opt ore, apoi se strecoară şi se îndulceşte, fără a se mai fierbe. Pe zi se pot lua două-trei ceşti cu astfel de ceai.

Inamicul diabetului
Tratamente eficace se pot face şi cu frunze de vâsc sub formă de pulbere, din care se iau trei linguriţe pe zi. Vâscul influenţează pozitiv funcţionarea întregului sistem glandular şi realizează performanţe excelente în stimularea metabolismul. În acelaşi timp, acţiunea sa asupra pancreasului este atât de bună, încât în cazul unei cure continue cu ceai de vâsc, diabetul dispare. Ceaiul de vâsc poate fi folosit şi ca mijloc hemostatic. Tras pe nas, opreşte hemoragiile nazale, iar consumat ca şi ceai opreşte hemoragiile pulmonare şi intestinale în timpul tifosului sau al dizenteriei.

Stopează metroragiile
Vâscul este leacul cel mai bun în stimularea funcţiilor cardiace şi circulatorii. Se calmează inima agitată şi se fortifică activitatea cardiovasculară, prin efectul său cardiotonic. Toate fenomenele secundare legate de o tensiune arterială normală, cum ar fi congestia cerebrală, senzaţiile de ameţeală, vâjâitul în urechi şi tulburările de vedere, sunt îndepărtate. Normalizarea circulaţiei sângelui aduce după sine o încetare a dereglărilor menstruale, mai ales a metroragiilor de dinainte de menstruaţie sau după naştere. De mai multă vreme, vâscul a fost experimentat cu rezultate promiţătoare, ca mijloc ce previne şi combate cancerul. În ceea ce priveşte acţiunea antitumorală atribuită vâscului în medicina empirică, experimentele din această direcţie au dat unele rezultate pozitive sub formă de soluţii injectabile precis dozate.

Atenţie la intoxicaţii!

Vâscul de pe plop, salcie, tei, nuc, frasin, arţar, paltin, salcâm este foarte toxic, fiind contraindicată utilizarea lui internă. Vâscul de pe măr, prun, gutui, păr, măr pădureţ, pin şi brad are o toxicitate mult mai redusă, acesta fiind vâscul medical. Semnele intoxicaţiei cu vâsc sunt: scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune), rărirea ritmului cardiac, apariţia de frisoane, tulburările nervoase cu paralizie şi pierderea sensibilităţii.