Main menu

header

883 7 1de Camelia Onciu

Un studiu realizat recent sugerează că un consum zilnic de prune uscate poate fi benefic pentru sănătatea oaselor, reducând factorii inflamatori care contribuie la osteoporoză.

Boala oaselor fragile

Osteoporoza sau „boala oaselor fragile” afectează peste 1 milion de femei şi bărbați cu vârste peste 50 de ani din România. Boala se caracterizează prin pierderea rezistenței osoase ca urmare a reducerii densității minerale a oaselor. Osteoporoza crește riscul de fracturi. Persoanele aflate la menopauză au niveluri mai scăzute de estrogen, ceea ce declanșează o creștere a inflamației în organism, care poate contribui și la pierderea osoasă. Cercetări anterioare au arătat că extractele de polifenoli (compuși vegetali care acționează ca antioxidanți și reduc inflamația) diminuează stresul oxidativ și inflamația din celulele osoase numite osteoclaste.

Cel puțin șase pe zi

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au explorat efectele prunelor uscate asupra sănătății oaselor. Femeile aflate în postmenopauză cu un scor al densității minerale osoase scăzut au fost împărțite în trei grupuri. Un grup a mâncat 50 g prune uscate (aproximativ șase prune) pe zi, timp de 12 luni. Un al doilea grup a mâncat 100 g prune uscate (aproximativ 12 prune) zilnic, timp de 12 luni. Un grup de control nu a mâncat deloc prune uscate. Cercetătorii au analizat probele de sânge prelevate de la voluntare înainte și după studiu și au constatat reduceri semnificative ale markerilor inflamatori în ambele grupuri care au mâncat prune uscate, comparativ cu grupul de control. „Descoperirile noastre sugerează că, mâncând șase până la 12 prune pe zi, putem reduce mediatorii proinflamatori care contribuie la pierderea osoasă la femeile aflate în postmenopauză. Astfel, prunele ar putea fi o intervenție nutrițională promițătoare în prevenirea osteoporozei”, a precizat dr. Janhavi Damani, autorul principal al studiului.