Main menu

header

883 6 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Diabetul reprezintă o tulburare a organismului asociată cu o glicemie peste limitele normale. Afecțiunea este semnalată, printre altele, de senzaţia de gură uscată, urinarea în cantităţi mari, nevoia de a bea multă apă şi de a mânca tot timpul. Pentru a obține un control metabolic cât mai bun, medicii recomandă ca tratamentul medicamentos să fie însoțit de adoptarea unei diete sănătoase, sărace în carbohidrați. Potrivit sondajelor, peste 400 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de această boală cronică. Până în anul 2040, se estimează că numărul bolnavilor va depăși 640 de milioane. Cum pot ajuta plantele medicinale la normalizarea glicemiei și la regenerarea celulelor pancreatice, aflați de la fitoterapeutul Tiberiu Linguraru (foto; număr de telefon: 0767.575.102).

„Complicațiile pot fi devastatoare”

883 6 2- Cum acționează tratamentul naturist asupra diabetului?

- Plantele medicinale nu inhibă absorbția de glucoză la nivelul tractului digestiv, așa cum procedează medicamentele pentru diabetul de tip II. Plantele au un efect benefic direct asupra pancreasului. Tinctura pe care o recomand în diabet este un macerat hidroalcoolic, ce conține o mare concentrație de principii active din nouă plante medicinale, care sunt benefice pancreasului. Aceasta este recomandată tuturor persoanelor care au probleme cu glicemia, atât celor dependente de insulină, cât și celor cu diabet de tip II (insulino-independent).

- Mai exact, ce plante intră în compoziția acestui preparat fitoterapic?

- Tinctura conține extract din plantă de afin, bujor sălbatic, ienupăr, urzică vie, urzică moartă, rădăcină de păpădie, busuioc sălbatic, ghințură și armurariu. Ca să înțelegem modul de a acționa al plantelor asupra pancreasului, trebuie să revenim la problemele de metabolism celular și să ne punem întrebarea ce anume a condus la o disfuncționalitate majoră a celulei pancreatice. Chiar nu putem reface echilibrul metabolic pierdut și nu putem trata în niciun fel pancreasul? Ne injectăm cu insulină și atât? Pe de altă parte, complicațiile diabetului pot fi devastatoare. Odată cu înaintarea în vârstă apar neuropatiile, se distrug vasele de sânge până la amputarea membrelor, se deteriorează grav vederea. Complexul de plante, ce compune tinctura recomandată în diabet, are rolul de a hrăni celula pancreatică și de a-i reface metabolismul.

„Ienupărul hrănește pancreasul cu metale organice rare”

- Ce proprietăți au plantele din compoziția maceratului hidroalcoolic?

- Planta de afin face ca pancreasul să producă mai multă insulină, începând cu primele ore de la administrare. Bujorul de munte activează, de asemenea, producția de insulină și are un efect revigorant asupra vaselor de sânge, datorită cantității mari de flavonoide. Ienupărul hrănește pancreasul cu metale organice rare, cum ar fi cromul organic și fosforul, strict necesare în menținerea sănătății. Totodată, urzica vie, urzica moartă și păpădia furnizează organismului metale organice, mai ales fier și fosfor, dar au și un efect detoxifiant al pancreasului, curățând inclusiv eventualele metale grele existente la nivelul celulei pancreatice. Busuiocul sălbatic, ghințura și armurariul acționează ca purificatori ai pancreasului, ai sângelui, ai tuturor căilor hepatice și biliare. Să nu uităm că între pancreas și ficat există o strânsă legătură. Starea de sănătate a pancreasului influențează starea de sănătate a ficatului și invers.

„Tratamentul naturist și cel alopat se vor administra concomitent”

883 6 3- Tinctura poate fi utilizată simultan cu tratamentul alopat?

- Pentru persoanele care suferă de diabet de tip II, efectele tincturii sunt remarcabile. Treptat, pancreasul își reia producția de insulină. Vasele de sânge devin ferme și fără dureri, celelalte organe nu vor mai fi afectate. Glicemia trebuie urmărită cu mare atenție pentru a adapta tratamentul alopat în funcție de valorile acesteia. Dacă pancreasul produce suficientă insulină, nu mai este nevoie de inhibitori. Totuși, acest lucru nu înseamnă că grație tincturii trebuie să se renunțe la medicamentele de sinteză. Tratamentul naturist și cel alopat se vor administra concomitent. Doar la recomandarea medicului, poate fi stopat tratamentul alopat sau ajustată doza de medicamente. Diabetul de tip II nu s-a instalat într-o zi, ci într-o perioadă lungă de timp. Astfel, nici rezolvarea problemei de sănătate nu se va putea realiza într-o zi.

- Cum se administrează această tinctură din nouă plante medicinale?

- Atât în cazul diabetului de tip I, cât și în cazul diabetului de tip II, tinctura se ia de două ori pe zi, dimineața și seara, câte 20 ml (o lingură plină), înainte de masă. În diabetul de tip I, trebuie luat în calcul faptul că administrarea insulinei pe cale injectabilă aduce pancreasului informația că este prezentă cantitatea de insulină necesară. Practic, pancreasul nu mai dispune de suplimentarea producției de insulină, dimpotrivă, o oprește definitiv. Tinctura din plante ajută mult persoanele care suferă de diabet de tip I, fiindcă nu permite deteriorarea vaselor de sânge sau a vederii și menține starea de sănătate a pancreasului. Cu toate acestea, din motivul expus mai sus, nu putem spune că pancreasul va mai produce vreodată singur cantitatea necesară de insulină.

„Între pancreas și ficat există o strânsă legătură. Starea de sănătate a pancreasului influențează starea de sănătate a ficatului și invers“

„Renunţaţi pe cât posibil la consumul de produse rafinate“

- Ce alimente ar trebui să consume mai des pacientul diagnosticat cu diabet?

- De obicei, pentru pacienții diagnosticați cu diabet, cea mai provocatoare parte o reprezintă regimul alimentar. Să nu uităm că surplusul de kilograme crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II... Totuși, dieta nu este atât de restrictivă pe cât se crede. Dimpotrivă, este indicată o alimentație variată, bogată în nutrienți, în porții adecvate. Dacă suferiți de diabet, reduceți pe cât posibil consumul de produse rafinate, de zaharuri, de carbohidrați (paste, orez). Consumați mai rar legume bogate în amidon (cartofi, mazăre, linte și porumb). Din lista de legume fără amidon, fac parte castraveții, roșiile, ardeiul gras, ridichile, guliile, salata, ceapa verde, usturoiul verde, leurda și alte legume cu frunze verzi, spanacul, varza albă, varza roșie, inclusiv varza de Bruxelles, morcovii, dovlecelul, fasolea verde, țelina, sparanghelul, ciupercile, broccoli, conopida, vinetele. Sursele de proteine sărace în grăsimi saturate, precum puiul și curcanul crescuți fără hormoni sau peștele (ton, sardine, macrou), sunt considerate o alegere sănătoasă, cu condiția să fie consumate cu moderație. Lactatele reprezintă surse excelente de proteine, atât timp cât alegeți variantele cu puțină grăsime. Iaurtul și urda pot fi incluse zilnic în dietă. Cât despre brânzeturile grase, consumați cantități foarte mici, doar rase peste salate. Printre alimentele bogate în proteine vegetale se numără fasolea, soia, mazărea și diversele tipuri de fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic, caju). Fiți, însă, atenți la cantitatea de carbohidrați din proteinele de origine vegetală! Practic, circa 50% din conținutul farfuriei ar trebui să fie reprezentat de vegetale și legume fără amidon, 25% din conținut să fie constituit din carbohidrați, iar restul de 25%, din proteine.