Main menu

header

884 7 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Floare delicată și foarte parfumată, vedetă a aromelor cosmetice, lăcrămioara este și un remarcabil vindecător. Administrată corect, această plantă deosebită se adresează unui număr mare de afecțiuni.

Atenuează aritmia

Binecunoscut tonic cardiac, lăcrămioara, singură sau în combinație cu alte plante, poate fi de ajutor împotriva congestiei cardiace, a rigidității arterelor și în scăderea presiunii sangvine. Grație prezenței flavonoidelor, planta atenuează aritmia și poate crește capacitatea mușchiului inimii de a susține activitatea acestui organ vital. De asemenea, lăcrămioara este utilizată împotriva bolii pulmonare obstructive cronice, stând la baza unor formule medicamentoase care se adresează edemului pulmonar și având proprietatea de a scădea febra.

Conservă abilitățile cognitive

Uleiul esențial de lăcrămioare este atât de puternic, încât poate trata migrenele, depresia și stările mentale negative. Potrivit literaturii de specialitate, acest tip de ulei este eficient și împotriva unor afecțiuni mai grave, cum sunt pierderile de memorie, apoplexia sau epilepsia, fiind utilizat în aromoterapie pentru îmbunătățirea funcționării neuronilor și menținerea abilităților cognitive în cazul vârstnicilor. Totodată, potrivit webmd.com, tinctura de lăcrămioare are efect împotriva infecțiilor tractului urinar și poate elimina pietrele de la nivelul rinichilor.

Susține un bun tranzit intestinal

Date fiind proprietățile sale purgative și laxative, lăcrămioara poate fi de ajutor în echilibrarea digestiei, în detoxificarea sistemului digestiv și în susținerea unui bun tranzit intestinal. În același timp, administrarea corectă, la indicația și în dozele prescrise de specialist, a preparatelor pe bază de lăcrămioare poate contribui la prevenirea retenției de apă și la reducerea durerilor provocate de afecțiuni inflamatorii cum sunt artrita sau guta. În plus, extern, lăcrămioara poate fi de folos împotriva conjunctivitei și a transpirației în exces.

SFAT. Preparatele pe bază de lăcrămioare pot fi utilizate împotriva alcoolismului.