Main menu

header

885 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

O uimitoare rădăcină din Asia, taro, s-a răspândit cu repeziciune în toată lumea în ultimele decenii, grație unor proprietăți notabile, deopotrivă nutriționale și terapeutice.

Scade nivelul colesterolului

Cu un gust dulceag, asemănător cartofului, taro are un exterior maroniu și o pulpă albă, aromată, plină de fibre. În aceste condiții, este recomandată pentru detoxifiere, pentru echilibrarea zahărului din sânge și pentru o digestie optimă. De altfel, rădăcina este utilizată pe scară largă împotriva colitei ulcerative, pentru prevenirea diabetului de tip II, a sindromului de colon iritabil și a cancerului de colon, precum și pentru susținerea sistemului imunitar, prin acțiunea benefică asupra microflorei intestinale. În același timp, fibrele din taro asigură scăderea nivelului colesterolului, ceea ce recomandă prezența acestei rădăcini în meniu pentru combaterea anumitor afecțiuni cardiovasculare, notează healthline.com. Studii numeroase au confirmat faptul că doar zece grame de fibre în plus în meniul zilnic scad riscul de boli de inimă cu 20%.

Determină moartea programată a celulelor canceroase

Taro conține o multitudine de vitamine, susținând buna funcționare a organismului și prevenind avitaminoza. În același timp, polifenolii din rădăcină, în special quercetina, reprezintă aliați importanți în lupta cu cancerul. Potrivit rezultatelor unor cercetări de anvergură, acești compuși pot determina moartea programată a celulelor canceroase și blochează proliferarea tumorilor. Pe de altă parte, polifenolii acționează în organism și ca agenți de diminuare a efectelor radicalilor liberi, de la toxine alimentare la poluare, diminuând stresul oxidativ al organismului. Taro se poate introduce în dietă în nenumărate feluri, de la ceai din pulbere de plantă preparat din o linguriță cu taro la o cană cu apă fierbinte, până la uscarea în cuptor, în felii subțiri, sub formă de chips, sau adăugată în supe și aluaturi.

Datorită capacităţii de a prelungi saţietatea, taro susţine scăderea în greutate