Main menu

header

885 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Una dintre cele mai apreciate și cunoscute plante medicinale, talpa-gâștei este utilizată în diferite moduri ca un remediu pentru vindecarea unui mare număr de probleme de sănătate și este faimoasă pentru calitățile de tonic.

Atenuează progresia leziunilor aterosclerotice

Talpa-gâştei conține azot, fenilpropanoizi, flavonoide, acizi fenolici, lectine și fitosteroli, precum și uleiuri volatile, steroli și taninuri, alături de alte substanțe creditate cu efecte medicinale. Una dintre cele mai cunoscute căi de acțiune ale ceaiului de talpa-gâștei este pe direcția afecțiunilor cardiovasculare, planta dovedindu-se din cele mai vechi timpuri un aliat împotriva insuficienței cardiace, tahicardiei, aritmiei, hipertensiunii arteriale. Potrivit literaturii de specialitate, investigațiile pe animale de laborator au pus în evidență faptul că talpa-gâștei atenuează progresia leziunilor aterosclerotice și a disfuncției vasculare, prin suprimarea factorilor inflamatori. În același timp, ca extract, planta reduce presiunea ventriculară stângă, mărește fluxul coronarian și are efect hipotensiv.

Susține gestionarea anxietății

Leonurina din talpa-gâștei este un alcaloid care a demonstrat, pe parcursul unor experimente științifice riguroase, că are efecte neuroprotectoare. În aceste condiții, știința modernă nu face decât să confirme o veche tradiție a utilizării plantei pentru calmarea stresului și gestionarea anxietăţii. Potrivit rezultatelor unor studii clinice, patru săptămâni de tratament cu 1.200 mg/zi de extract de talpa-gâștei a ameliorat stările de agitație nervoasă și insomnia voluntarilor, fără a se înregistra efecte secundare. Conform scalei Clinical Global Impression, s-a constatat o îmbunătățire semnificativă a parametrilor de anxietate și depresie la 48% dintre pacienții care au luat parte la teste. În același timp, o serie de alți compuși identificați în talpa-gâștei (orientina, quercetina etc.) sunt studiați intens din perspectiva capacității de a anula efectele radicalilor liberi și de a atenua producția de specii reactive de oxigen.

Un studiu recent a pus în evidență faptul că talpa-gâştei încurajează moartea programată a celulelor canceroase

Utilă împotriva alergiilor

Talpa-gâștei are utilizare tradițională ca emenagog (promovează fluxul menstrual) și, dacă pe de o parte ceaiul de plantă ar trebui evitat de femeile însărcinate în primul trimestru, în special de cele cu antecedente de avort spontan, pe de altă parte, un studiu clinic a arătat că talpa-gâștei poate preveni hemoragia postpartum după cezariană, notează restorativemedicine.org. Ca plantă considerată sigură, neasociată cu vreo toxicitate sau cu efecte secundare cunoscute, talpa-gâștei este recomandată în general sub formă de capsule și se administrează în doze de două grame zilnic. De asemenea, ca antiinflamator, antimicrobian și antioxidant, talpa-gâștei se poate dovedi utilă împotriva alergiilor, răcelilor, stresului oxidativ și suferințelor generate de artrită. Ceaiul se prepară din o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte. Se poate consuma după zece minute de infuzare.