Main menu

header

886 7 1de Ștefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Scoarța de salcie albă mai este denumită aspirină naturală, datorită beneficiilor extraordinare pe care le aduce organismului. Preparatele pe bază de scoarță de salcie au acțiune analgezică, antireumatică și astringentă, grație conținutului ridicat de salicină, substanță care are același efect ca acidul acetilsalicilic, ingredientul activ din celebra aspirină.

Înlătură durerile reumatice

În căutarea unei alternative naturale asemănatoare aspirinei, cercetătorii au descoperit extractul de scoarță de salcie albă cu proprietăți similare, dovedindu-se, în timp, a fi mult mai sigură. Hippocrate, părintele medicinei, a recomandat scoarța de salcie albă pentru ameliorarea febrei și a durerii, datorită efectelor analgezice, recunoscute încă de atunci. De asemenea, un consum regulat înlătură durerile reumatice, de spate, de cap și de dinți, previne și reduce riscul de atac de cord sau atac cerebral. Se recomandă infuzia de scoarță de salcie albă, uscată, dimineața și seara, timp de 15 zile. Astfel, puneți la fiert 300 ml apă și, după un clocot, opriți focul și adăugați 30 g scoarță de salcie albă mărunțită. Acoperiți vasul și consumați infuzia. Pentru a avea efect îndelungat, faceți din nou cura la o lună distanță. Un consum regulat de scoarță de salcie albă alimentează organismul uman cu energie vitală.

Mai bună decât aspirina!

886 7 2Scoarța de salcie albă are proprietăți analgezice fiind un bun adjuvant în vindecarea problemelor cronice ale spatelui și, pentru că are un conținut ridicat de taninuri şi trigliceride ce prezintă activități analgezice și antiinflamatorii puternice, de multe ori are mai multă putere decât aspirina. Studiile au arătat că tinctura de salcie albă poate fi folosită pentru a trata osteoartrita, durerile articulare, artrita reumatoidă și alte dureri asociate. Alături de salicină, alte substanțe fitochimice precum polifenolii și flavonoidele reduc efectele substanțelor chimice proinflamatorii. În plus, tinctura de scoarță de salcie albă este recomandată pacienților care au avut leziuni ale coloanei vertebrale și au trecut prin intervenții chirurgicale. Consumul acestei substanțe va grăbi vindecarea. Astfel, puneți la macerat 30 g scoarță uscată, zdrobită bine, în 350 ml alcool de 60 de grade. Acoperiți vasul pentru următoarele patru zile, apoi strecurați și rezultatul obținut este tinctura care vă va folosi pentru 20 de zile. Astfel, luați câte o linguriță cu soluție în fiecare dimineață, neapărat după micul dejun, și una seara, după cină. În cazul operațiilor menționate mai sus, se tamponează zona cu fașe sterile îmbibate cu tinctură de scoarță de salcie albă, timp de zece zile, de câte două-trei ori pe zi.

Micşorează porii

Scoarța de salcie albă poate reduce ridurile, semnele de oboseală și dimensiunile porilor. În plus, îmbunătățește strălucirea și aspectul general al pielii. Preparați un extract din două lingurițe cu scoarță verde, proaspătă, peste care puneți 350 ml apă rece și lăsați la înmuiat timp de trei zile. Apoi, puneți întreaga cantitate la fiert și lăsați-o să dea în clocot de două ori. Opriți focul, strecurați și când s-a răcit, se aplică pe față și pe zonele cu probleme prin tamponare, de regulă seara, după igiena zilnică. Repetați procedeul măcar de două ori pe săptămână. O altă problemă a pielii care poate fi abordată cu salcie albă este acneea, datorită acțiunii sale antiinflamatorii. Totodată, utilizată frecvent, ajută și la stimularea imunității pielii.