Main menu

header

de Elena Şerban

Grupul de simptome fizice şi emoţionale legate de ciclul menstrual poartă numele generic de sindrom premenstrual. Aceste simptome apar chiar înainte de începutul menstruaţiei şi se sfârşesc o dată cu apariţia ei. Durata variază între două zile şi două săptămâni şi afectează circa 40% dintre reprezentantele sexului frumos.

Cauzat de dezechilibrul hormonal
Printre simptome se numără sâni sensibili şi umflaţi, abdomen balonat, tulburări urinare, poftă de dulce, dar şi iritabilitate, stări de plâns şi de anxietate, insomnie sau, dimpotrivă, hipersomnie, dar şi pierderea apetitului sau probleme de libidou. Se pare că acest sindrom este cauzat de dezechilibrul dintre fluctuaţiile diverşilor hormoni. Întrucât multe femei sunt afectate de acest sindrom, este cazul să se înlăture cât mai repede cu putinţă.
În această perioadă este nevoie ca femeia să consume multe fibre (legume proaspete sau uscate, fructe, cereale) şi să evite consumul de grăsimi şi proteine animale, dar şi să urmeze  tratamente naturiste. Printre plantele ce au efect în acest caz sunt valeriana, pasiflora, lavanda, dar şi florile de tei.

Patru plante în slujba femeilor
Lavanda. Opăriţi trei grame de flori de lavandă cu 250 ml de apă clocotită. Beţi acest preparat între mesele principale, într-o cantitate de patru căni pe zi;
Flori de tei. Puneţi cinci grame de flori de tei într-un litru de apă fiartă. Lăsaţi la infuzat cinci minute şi în fiecare seară beţi îndulcit cu miere;
Pasiflora. Fiind o plantă ce nu creşte la noi, nu o putem folosi în starea ei naturală. Însă în România găsim această plantă sub formă de tinctură, la magazinele de specialitate. Tinctura se administrează astfel: 20 de picături cu puţină apă rece, după mesele principale.
Valeriana. Două capsule pe zi, dimineaţa şi seara, fac minuni în sindromul premenstrual.