Main menu

header

887 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Ceapa verde este cunoscută de pe vremea romanilor, considerându-se încă de pe atunci că toţi cei care o consumau beneficiau de proprietăţile sale de reîntinerire, purificare şi regenerare.

Este digerată mult mai uşor decât cea uscată

Literatura de specialitate menționează în dreptul cepei verzi proprietatea de a fi mult mai ușor digerată de sistemul digestiv în comparație cu varianta uscată. În același timp, fiind foarte bogată în hormoni vegetali, ceapa verde are puternice efecte detoxifiante şi regenerative. De pildă, oamenii de știință au identificat în această legumă delicioasă anumiți compuși care protejează împotriva cancerului. Studiile au arătat că există o corelație între consumul de ceapă verde și riscul redus de cancer gastric, colorectal, endometrial, pulmonar și de prostată, chiar și cu 50%, notează verywellfit.com.

Eficientă împotriva obezității și bolilor asociate

Numeroase studii de specialitate au pus în evidență faptul că un consum regulat de ceapă verde asigură organismului toată cantitatea necesară de vitamina K. În aceste condiții, leguma favorizează coagularea sângelui și, pe de altă parte, menține sănătatea oaselor, întrucât studiile au legat consumul de ceapă verde cu scăderea pericolului de instalare a osteoporozei. În plus, printre efectele benefice ale numeroșilor antioxidanți pe care îi conține ceapa verde se numără faptul că aceștia pot fi eficienți împotriva obezității și bolilor asociate, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul.

Vă scapă de bronșită și de alergii

Ceapa verde este renumită de secole pentru proprietatea de a combate cu succes unele afecțiuni respiratorii, cum sunt bronșita sau tusea, deoarece legume conţine substanţe cu efecte antiseptice puternice, expectorante şi fluidifiante ale secreţiilor. În plus, consumată din belşug, ceapa verde previne şi apariţia astmului bronşic. Grație proprietăților antiinflamatoare, această legumă poate fi de folos persoanelor cu alergii, care pot consuma ceapă verde crudă în fiecare zi. Este de folos și în cazurile de menstruație abudentă, eliminând durerile și balonarea asociate. Se recomandă consumul a patru până la opt fire proaspete de ceapă verde pe zi, timp de două luni.

Luptă cu acneea

Consumul de ceapă verde pe termen lung a demonstrat efecte certe în cazuri de afecțiuni renale. Totodată, extern, leguma este recomandată persoanelor care au probleme ale tenului - eczeme, pete pigmentare, coşuri, acnee, exces de sebum. Se prepară o mască din trei linguriţe cu suc de ceapă verde, o linguriţă cu suc de lămâie, un gălbenuş şi o linguriţă cu miere lichidă. Formula obţinută se aplică pe ten şi se lasă să acţioneze 15 minute, apoi se clăteşte cu apă caldă.

Pentru a combate retenția de lichide, se pot consuma zilnic câte 50 ml suc de ceapă verde, diluat într-un pahar cu lapte cald

Cartofi dulci cu ceapă verde

887 7 4Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 4 cartofi dulci, mari, 30 g unt, 230 g brânză brie, 4 cepe verzi tăiate în inele, 1 mână cu arpagic tăiat fin.

Mod de preparare: încălziţi cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungeţi cartofii cu ulei de măsline, înţepaţi-i cu o furculiţă şi aşezaţi-i pe hârtie de copt. Presăraţi-i cu sare şi piper şi puneţi tava la cuptor pentru 45 de minute. După acest răstimp, tăiați-i pe mijloc, amestecaţi puțin miez cu untul şi puneţi umplutura înapoi în cartofi. Aşezaţi felii de brie deasupra și mai dați la cuptor tava pentru cinci minute. La final, presăraţi ceapa şi arpagicul.