de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Unul dintre condimentele fără de care anumite preparate culinare nici nu se pot imagina este piperul - iute, aromat, unic. În același timp, boabele minunate din care rezultă pulberea aduc și numeroase beneficii organismului, dovedindu-se mult mai mult decât ingrediente parfumate ale meniurilor.
Reduce daunele cauzate de radicalii liberi
„Rege al condimentelor”, piperul negru este consumat în toată lumea pentru gustul său picant, combinat cu un parfum aparte. Dincolo de proprietatea sa de aliment nelipsit din bucătăriile planetei, piperul negru a fost folosit în medicina ayurvedică de mii de ani datorită concentrației sale mari de compuși benefici. Cercetările științifice nu au făcut decât să confirme tradiția utilizării condimentului. De pildă, piperul negru este un tezaur de antioxidanți, ceea ce îl face un aliat împotriva stresului oxidativ, reducând daunele generate de radicalii liberi și astfel prevenind îmbătrânirea prematură. În același timp, condimentul, prin intermediul substanței piperină, combate inflamația cronică, factor de bază în multe afecțiuni, de la artrită până la boli de inimă.
Îmbunătățește metabolismul zahărului din sânge
Potrivit unor cercetări extinse, citate de healthline.com, piperul negru, prin amintita piperină, are proprietatea de a îmbunătăți funcția creierului, în special pe direcția atenuării simptomelor legate de afecțiunile neurodegenerative - Parkinson și Alzheimer. Concret, extractul de piperină poate îmbunătăți memoria și scade formarea plăcilor specifice. Totodată, mai multe cercetări pe animale de laborator au evidențiat faptul că piperul negru ajută la îmbunătățirea metabolismului zahărului din sânge. Ulterior, testele clinice pe voluntari umani au confirmat capacitatea piperinei de a îmbunătăți semnificativ sensibilitatea la insulină a persoanelor suprapon- derale. De asemenea, extractul de piper negru a fost studiat din perspectiva potențialului de a reduce nivelul de colesterol din sânge și de a preveni și combate cancerul, precum și de a crește eficacitatea tratamentelor specifice acestei boli.
PONT. Piperul negru crește absorbția nutrienților esențiali, cum ar fi calciul și seleniul, precum și a unor compuși vegetali benefici.