de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Plantă aromatică cu o reputație consolidată pe direcția ameliorării simptomelor unui mare număr de afecțiuni, anasonul este deopotrivă puternic și eficient, grație prezenței în compoziția sa a unei comori de substanțe cu acțiune benefică.
Reduce nivelul de zahăr din sânge
Bogate în uleiuri volatile, seminţele de anason sunt un adevărat tratament pentru numeroase afecţiuni ale sistemului digestiv. Având capacitatea de a echilibra secrețiile intestinale, această plantă cu aromă distinctă uşurează digestia, atenuând colitele de fermentaţie şi simptomele colonului iritabil. În același timp, mestecarea semințelor de anason imediat după masă ușurează digestia, elimină balonarea, inapetența şi atonia gastrică. Planta se poate consuma și sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu semințe la o cană cu apă clocotită. Se bea înainte de mesele principale. În același timp, anasonul este faimos pentru capacitatea de a combate efectele diabetului. Potrivit rezultatelor unor studii recente, planta ajută la scăderea gradată a zahărului din sânge și a colesterolului „rău” (LDL).
Diminuează intensitatea crizelor de astm
Anasonul și-a demonstrat eficiența împotriva unor afecțiuni care au la bază inflamațiile. Simptomele astmului bronşic, de pildă, sunt atenuate cu ajutorul infuziilor de plantă, întrucât aceasta ajută la fluidizarea secreţiilor, în acest fel presiunea pe care o suportă arborele bronşic fiind eliminată. De asemenea, anasonul are efecte relaxante, diminuând intensitatea crizelor de astm. În același timp, ceaiul de anason este redutabil împotriva tusei convulsive. Efectele antispastice şi antitusive ale plantei sunt exercitate mai rapid dacă pacientul inhalează timp de 10-15 minute aburii proveniţi de la ceai concentrat din plantă. Totodată, ca antifungic, anasonul contribuie la tratarea eficientă a candidozei. Băile periodice cu această plantă favorizează stoparea înmulţirii ciupercii, ameliorează simptomele bolii şi echilibrează flora vaginală.