de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Fruct tropical delicios, tamarindul provine din Africa, dar crește și în alte regiuni. Binecunoscut pentru utilizarea sa în mâncăruri asiatice sau mexicane, acest rod exotic al Soarelui aduce organismului o serie de beneficii importante.
Întârzie progresia carcinomului celular renal
Tamarindul conține o adevărată galerie de nutrienți importanți - fibre, niacină, folat, vitamine, minerale. De asemenea, pulpa fructului este bogată în numeroși fitonutrienți care acționează ca antioxidanți alimentari puternici și pot spori eficacitatea apărării imunitare naturale a organismului. Antioxidanții din tamarind sunt necesari, de pildă, pentru a reduce impactul inflamator al stresului oxidativ la nivelul ficatului. Extractul de fruct s-a dovedit, pe parcursul cercetărilor științifice, un protector pentru acest organ, deoarece conține procianidine, care contracarează daunele radicalilor liberi asupra ficatului. De asemenea, potrivit rezultatelor unui studiu pe animale de laborator, extractul de semințe de fruct a întârziat progresia carcinomului celular renal. Acest efect se datorează, potrivit specialiștilor, proprietății de inducție a enzimelor antioxidante și acțiunii de blocare a semnalelor legate de cancer.
Diminuează riscul de ateroscleroză
Fiind bogat în polifenoli și flavonoide, tamarindul scade colesterolul LDL („rău”) și îl crește pe cel „bun”, HDL, diminuând astfel riscul de ateroscleroză. În paralel, studii de specialitate au evidențiat faptul că pulpa uscată de tamarind are efecte antihipertensive, reducând tensiunea arterială diastolică. Pe de altă parte, compușii naturali prezenți în extractul de tamarind au potențialul de a fi utilizați ca antimicrobieni naturali împotriva microorganismelor patogene. În același timp, alte serii de cercetări au evidențiat capacitatea acestui fruct de a îmbunătăți reglarea zahărului din sânge la pacienții cu diabet. Cel mai simplu mod de a utiliza tamarindul și lunga serie de beneficii pentru organism este pasta de fruct, care se utilizează pentru sosuri, marinate, curry și alte feluri de mâncare.
Ca aliment, tamarindul se află în familia leguminoaselor, având astfel capacitatea de a provoca reacție alergică unor persoane
Pui marinat cu tamarind
Ingrediente: 1 piept de pui dezosat şi fără piele, tăiat în cuburi, 1 ceapă tăiată mărunt, 2 căţei de usturoi, 1 și 1/2 linguri cu pastă de tamarind (+ o ceşcuţă cu apă călduţă), 1/2 pahar cu vin alb demisec, 1 linguriţă cu turmeric, 1/2 linguriţă cu pudră de chilli, sare, piper negru după gust, 1 lingură cu miere, orez basmatic pentru garnitură, pătrunjel verde, sfeclă murată, pentru decor.
Mod de preparare: se face o marinată din tamarindul subţiat cu apă, vinul alb, ceapă, usturoi, sare, piper, turmeric, chilli, miere, în care se adaugă puiul tăiat şi se lasă o oră la frigider. Se aşază puiul marinat într-un strat într-un vas termorezistent, deasupra se toarnă marinata şi se introduce în cuptorul preîncălzit. După 15 minute se scoate şi se întorc bucăţile. Între timp, orezul se spală şi se pune la fiert în apă cu sare. Puiul este gata când capătă o culoare brună, iar sosul de tamarind este îngroşat. Se serveşte carnea cu garnitură de orez, peste care se toarnă sosul, şi se decorează preparatul cu sfeclă și pătrunjel.