de Mariana Borloveanu
Bananierul (Musa paradisiaca) crește de obicei în zone tropicale, dar în timp s-a aclimatizat și în alte zone geografice. Bananele au o acțiune benefică asupra sistemului nervos, cât și a menținerii sănătății mușchiului cardiac, fiind bogate în magneziu și potasiu. De asemenea, consumând aceste fructe cu o textură fină și moale, asigurăm aparatului digestiv un adevărat pansament gastric. În călătoriile mele în Țara Sfântă, am avut prilejul să fac adevărate cure de banane, iar beneficiile au fost pe măsură. Maica Heruvima, care se nevoiește de multă vreme în zone pustnicești, este cel mai relevant exemplu de viețuire, perioade îndelungate, numai cu fructe, între care și bananele. Dincolo de consumul fructelor proaspete, maica ne-a mai dezvăluit două leacuri vechi de sute de ani, cu ceai de banane și pastă cu lapte și cereale, pentru îndepărtarea bacteriilor.
Ceaiul de banane este un adevărat somnifer natural
Problemele de somn pot afecta persoane de toate vârstele. În urma convorbirii mele cu maica Heruvima, am aflat un leac pentru tămăduirea persoanelor care suferă de insomnie. Acest remediu naturist, se folosește de sute de ani, dar ceea ce este uimitor este faptul că ceaiul se face din coji de banane, nu din fructul în sine. Maica spune că acesta este cel mai eficient mod de a adormi, fără să folosești medicamente. Cojile de banane conţin o combinaţie uimitoare de substanţe care ajută organismul să se relaxeze şi să aibă un somn liniştit. Astfel, o cană cu ceai poate combate insomnia şi chiar starea de stres. Coaja de banană conţine magneziu - care previne întreruperea somnului şi trezirile din timpul nopţii, potasiu - care ajută muşchii şi vasele de sânge să se relaxeze şi triptofan - un aminoacid folosit frecvent în tratarea tulburărilor de somn. De asemenea, cojile de banană sunt un excelent tratament împotriva depresiei şi anxietăţii, fiind o sursă naturală de serotonină, substanţă responsabilă pentru starea de bine. Să nu mai vorbim despre faptul că sunt foarte bogate în fibre vegetale. Ceaiul din coajă de banană se obţine prin simpla fierbere a acesteia în 250 ml apă, după care se strecoară şi se consumă călduţ. Există însă şi leacul cu ceai din fructul întreg, care are aceleaşi proprietăţi. Pentru obţinerea acestuia, se pune la fiert un litru de apă plată. Între timp, se spală banana cu oţet de mere sau cu bicarbonat și se taie ambele capete, fără a se decoji. Când apa începe să clocotească, se adaugă banana, lăsându-se la fiert timp de zece minute, după care se scoate, rămânând doar lichidul fierbinte. Se toarnă în cană ceai de banană, peste care se adaugă un vârf de cuțit cu scorțișoară, lăsându-se să se răcorească, alte cinci-zece minute. Se consumă, de preferință, cu o oră înainte de culcare.
Pasta de banană cu cereale și lapte, distruge bacteriile digestive
După zile și nopți de rugăciune în pustie, mi-am dat seama că printre fructele care ajută la echilibrarea aporturilor calorice ale organismului, bananele sunt de mare ajutor. Maica Heruvima spune că: „Deși au un indice glicemic destul de mare, bananele constituie una dintre cele mai bune surse de potasiu, fiind un mineral esențial pentru menținerea tensiunii arteriale normale şi a funcţiei cardiace. În medie, raportul dintre potasiu și sodiu conținut de o banană este de 467 mg potasiu la doar 1 mg sodiu. O banană pe zi poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale şi aterosclerozei, dar o rețetă veche a călugărilor, sub forma unei paste de banană cu lapte și cereale, ajută la stimularea și dezvoltarea bacteriilor benefice din tractul intestinal. Aceste «bacterii bune» mențin sănătatea digestivă și combat bacteriile rele precum E.coli sau Salmonella”. Rețeta naturistă pe care maica Heruvima mi-a destăinuit-o are la bază următoarele ingrediente: 300 ml lapte, 3 linguri cu fulgi de ovăz, 1 banană, 1 lingură cu miere. Pentru început se pun fulgii de ovăz într-un bol, adăugându-se 50 ml lapte și se amestecă totul cu ajutorul unui blender. Se taie apoi banana în bucăți de aproximativ 1 cm, după care se adaugă mierea și laptele rămas. Se amestecă din nou, mixându-se totul până când se obține o pastă de consistența unei smântâni. Acest preparat se consumă la o singură masă, producând bacterii benefice, vitamine şi enzime digestive, care îmbunătăţesc capacitatea noastră de a absorbi nutrienți și diverși compuşi care ne protejează împotriva microorganismelor neprietenoase. Pentru combaterea definitivă a bacteriilor rele, tratamentul trebuie să dureze 20 de zile.
9 afecţiuni care pot fi tratate cu banane
Sursă de energie: bananele conțin trei zaharuri naturale (sucroza, fructoza și glucoza), toate combinate cu fibre, ceea ce duce la energizarea organismului;
Ulcer: banana este singurul fruct tolerat de bolnavii cu gastrită sau ulcer, datorită texturii sale moi și calmante. De asemenea, neutralizează aciditatea în exces din stomac și reduce iritarea stomacului;
Infarct: vechii călugării includeau obligatoriu în dieta zilnică și consumarea unei banane, ceea ce reducea considerabil riscul de a face infarct;
Nervozitate: bananele au un conținut mare de vitamina B, ajutând la calmarea sistemului nervos;
Anemie: bogate în fier, bananele ajută la stimularea producerii de hemoglobină în sânge, stopând anemia;
Hipertensiune: bananele sunt bogate în potasiu, dar au un conținut redus de sare, combinația perfectă pentru reducerea tensiunii arteriale;
Constipație: bananele sunt bogate în fibre, astfel, o banană pe zi, ajută la reglarea tranzitului intestinal;
Stimulent pentru creier: nivelurile ridicate de potasiu ajută la asimilarea și memorarea anumitor lucruri.