Main menu

header

924 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Comunitatea științifică internațională a investigat minuțios beneficiile pentru sănătate ale fructelor de goji, deoarece popularitatea acestora a crescut spectaculos. În acest fel au fost confirmate avantajele pe care consumul acestor tezaure de nutrienți le aduce organismului.

Protejează sănătatea ochilor și acuitatea vederii

Goji sunt fructe originare din Asia, spațiu în care sunt utilizate și apreciate de mai bine de 2.000 de ani, deopotrivă pe direcție medicinală și ca supliment alimentar. Știința modernă a cercetat avantajele potențiale ale consumului acestor fructe, iar rezultatele nu au întârziat. Astfel, s-a descoperit că goji reduc riscul de glaucom, menținând sănătatea ochilor și acuitatea vederii, grație nivelurilor ridicate de antioxidanți pe care îi conțin. Prezența acestor fructe în dietă este echivalentă cu protecție în fața daunelor generate de lumina UV, radicalii liberi sau stresul oxidativ. Un studiu citat de publicația Optometry and Vision Science a constatat că persoanele în vârstă care au băut suc de fructe de goji timp de 90 de zile au înregistrat creșteri semnificative ale nivelurilor de antioxidanți.

Întăreşte sistemul imunitar

Boabele de goji sprijină buna funcționare a sistemului imunitar și combat inflamațiile. Ca urmare, sunt prevenite numeroase afecțiuni care au la bază acest fenomen, de la depresie la suferințele articulare sau migrene. De asemenea, goji conțin cantități mari de vitamine, vitale pentru buna funcționare a organismului și prevenirea bolilor, de la răceala obișnuită până la cancer. Concret, vitamina C, de pildă, combate celulele canceroase, iar carotenoizii încetinesc creșterea tumorii și ajută la eliminarea substanțelor dăunătoare din organism. Totodată, potrivit unei cercetări publicate de Drug Design, Development and Therapy, fructele de goji cresc eficacitatea tratamentelor împotriva cancerului. Pentru prepararea ceaiului de goji, se pun 20 g fructe într-o cană cu apă fierbinte şi se lasă la infuzat zece minute. Lichidul aromat nu are nevoie de adaos de zahăr și se pot consuma inclusiv boabele rămase în ceaiul dulce-acrișor.

Stabilizează glicemia

Boabele de goji pot fi utile în controlul eliberării zahărului în sânge și echilibrează nivelurile de insulină. De asemenea, potrivit rezultatelor mai multor studii, consumul acestor fructe a fost pus în legătură directă cu creșterea nivelului de colesterol „bun”. Pe de altă parte, cercetări riguroase efectuate în SUA au evidențiat faptul că un consum zilnic de 120 ml suc de goji contribuie la combaterea insomniei și a anxietății, întrucât stimulează producerea de energie și starea de bine. De asemenea, pornind de la vechea tradiție chineză a utilizării goji pentru tratarea afecțiunilor hepatice, experții au ajuns la concluzia că aceste fructe au capacitatea de a împiedica deteriorarea ficatului și în special bolile induse la nivelul acestui organ vital de consumul excesiv de alcool.

Budincă de goji cu stafide

924 8 2Ingrediente: 250 ml lapte, 3 lingurițe cu goji, 2 lingurițe cu stafide, 3 linguri cu fulgi de mei expandat, 1 vârf de cuțit cu extract de vanilie pudră.

Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele într-un recipient și se pun la fiert la foc mic, amestecând din când în când. După aproximativ șapte minute se oprește focul și se mai lasă vasul acoperit încă trei minute, după care se pasează amestecul cu blenderul manual și se lasă la răcit. Se ornează cu goji.