Main menu

header

924 8 3de Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie

Culturile de in erau foarte populare în Egiptul Antic, ceea ce înseamnă că semințele acestei plante erau recunoscute încă de atunci pentru numeroasele lor virtuți nutriționale. Specialiștii de la Doctissimo.fr arată care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de semințe de in și care sunt cele mai eficiente metode de a le introduce în alimentația zilnică.

Reglează colesterolul din sânge

Semințele de in sunt foarte bogate în fibre (27,3 g fibre la 100 g semințe). Este vorba despre fibre solubile, recunoscute pentru că reglează nivelul glicemiei și al colesterolului din sânge. Fibrele sunt esențiale pentru buna funcționare a tranzitului intestinal. „Fibrele solubile din semințele de in sunt utile în tulburările de tranzit intestinal, mai ales în cazul persoanelor care suferă de constipație. De asemenea, sunt recunoscute pentru faptul că dau senzația de sațietate. Acesta este și motivul pentru care sunt adesea recomandate în curele de slăbire”, a explicat Ysabelle Levasseur, nutriționist la Paris și la Cannes.

Diminuează nivelul trigliceridelor

Semințele de in reprezintă o sursă excelentă de acizi grași polinesaturați esențiali, în special de Omega 3 (16,7 g Omega 3 la 100 g semințe). Acizii grași Omega 3 sunt recunoscuți pentru proprietățile lor cardioprotectoare. „Acizii grași Omega 3 contribuie la reglarea tensiunii arteriale și conferă elasticitate vaselor de sânge. De asemenea, contribuie la creșterea nivelului colesterolului bun din sânge și la diminuarea nivelului trigliceridelor. În plus, favorizează reacțiile imunitare și antiinflamatorii”, a adăugat Ysabelle Levasseur. Pe lângă acizii grași Omega 3, semințele de in conțin și acizi grași Omega 6, într-o proporție foarte bună (4,31 g Omega 6 la 100 g semințe). „Alimentația noastră este, în general, prea bogată în Omega 6 și prea săracă în Omega 3, pentru că, în medie, consumăm de 15 ori mai mulți acizi grași Omega 6, ceea ce duce la obezitate. Din acest punct de vedere, semințele de in oferă un raport foarte bun de cinci unități de Omega 6 la o unitate de Omega 3”, a explicat Ysabelle Levasseur.

Sursă de proteine vegetale și fier

Semințele de in sunt, de asemenea, bogate în proteine vegetale (24 g proteine vegetale la 100 g semințe), dar și în oligoelemente precum seleniu și fier. „Conținutul de fier din semințele de in este interesant mai ales pentru femeile diagnosticate cu deficit de fier și pentru persoa- nele care nu consumă carne, cu singura condiție să consume cel puțin o lingură cu semințe în fiecare zi, împreună cu alimente bogate în vitamina C, aceasta din urmă ajutând la asimilarea fierului nonheminic (din produsele vegetale)”, a precizat nutriționista. Pentru a profita cel mai bine de virtuțile nutriționale ale semințelor de in, Ysabelle Levasseur recomandă să le consumați măcinate. Așadar, aveți nevoie de o mașină de râșnit cafea sau de un blender. Sau, pur și simplu, mestecați-le bine! Puteți să le combinați cu iaurt sau cu lapte. Conținutul bogat în fibre se poate dovedi iritant pentru intestinele fragile. Prin urmare, în cazul persoanelor mai puțin obișnuite să consume zilnic fibre, se recomandă introducerea treptată a semințelor de in în alimentație. De exemplu, puteți începe cu o linguriță cu semințe măcinate pe zi, pentru a ajunge, treptat, la o porție de o lingură cu semințe zilnic. „Persoanele constipate pot consuma o lingură cu semințe măcinate. În schimb, în cazul persoanelor diagnosticate cu sindromul colonului iritabil sau care suferă de diaree, e recomandat să nu depășească doza de o linguriță pe zi”, a precizat nutriționista.

Sunt contraindicate copiilor, persoanelor care suferă de diverticulită

Având în vedere conținutul lor bogat în fibre, semințele de in le sunt contraindicate copiilor, persoanelor care suferă de diverticulită. „Trebuie să facem deosebire între semințele de in și uleiul de in. Uleiul de in este compus exclusiv din lipide și este bogat în Omega 3 și Omega 6, dar nu conține deloc fibre și proteine”, a precizat Ysabelle Levasseur.